Workshops

Aan de slag! Dat is het motto bij onze workshops. Met praktische werkvormen proberen we altijd het maximale uit de bijeenkomst te halen. Bij workshops draait het om halen en brengen. Vaak gaan we met gastsprekers aan de slag met een actuele casus, maar de rode draad is altijd dat jouw praktijk centraal staat. Samen werken we aan jouw issue!

Wegwijs in de Rijksbegroting
17 september is het weer zo ver: Prinsjesdag! Op de derde dinsdag van september presenteert het kabinet de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor het jaar 2020. Wat hebben de ministeries komend jaar te besteden? Hoeveel geld gaat er naar zorg, onderwijs of sociale zekerheid? En wat verandert er ten opzichte van vorig jaar? Belangrijke informatie voor jouw lobbystrategie! Om je op weg te helpen organiseert de Public Affairs Academie op 12 september weer de workshop ‘Wegwijs in de Rijksbegroting’.

Omgevingsanalyse
Vaak is het erg praktisch om voor je lobby of issue snel en eenvoudig een omgevings- en actoranalyse te kunnen maken. Dé analyse waarin je in een makkelijk overzicht de verbindingen legt tussen issues die voor jou belangrijk zijn, de relevante stakeholders en de juiste momenten van belangenbehartiging. In deze workshop geven we jou het instrument dat je hierbij kan helpen in handen. Aan de hand van enkele casussen leer je optimaal gebruik te maken van de omgevingsanalyse.

Help, mijn motie is aangenomen! Wat nu?
Je hebt met succes je belangrijke lobbydoelstelling op de politieke agenda gezet. Dankzij een aangenomen motie of amendement of na een toezegging van de minister lijkt jouw punt verankerd in het overheidsbeleid. Maar hoe gaat het verder? Hoe houd je de vinger aan de pols? Hoe zorg je ervoor dat politieke besluitvorming daadwerkelijk wordt omgezet in resultaten? Je leert het in de workshop ‘Help, mijn motie is aangenomen! Wat nu?’.

Hoe ziet de belangenorganisatie van de 21ste eeuw eruit?
Middels internetactivisme, crowdfunding en crowdsourcing krijgen nieuwe organisatietypen vorm. Op deze manier spreek je een breed publiek aan, en heb je meer politieke slagkracht. Maar kan je dit model combineren met een organisatie die een duidelijk gedefinieerde achterban heeft? Hoe verhouden deze “supporters” zich tot (betalende) leden? Om een antwoord te geven op deze vragen neemt Dr. Bert Fraussen (Universiteit Leiden) ons mee naar de wereld van het internetactivisme. Datum volgt.

Voor studenten: hoor jij thuis in de wereld van public affairs?
Gaat jouw bloed sneller stromen van het politieke spel? Wil je weten hoe het is om te opereren op het snijvlak tussen media, maatschappij en politiek? Ben je ook zo benieuwd hoe het lobbyen nu precies in z’n werk gaat? Misschien is een baan in public affairs dan wel iets voor jou! Tijdens deze sessie schetsen we voor je hoe een gemiddelde dag van ons eruit ziet. Je kruipt in de huid van een lobbyist en je krijgt een uniek kijkje achter de schermen. Datum volgt.

Hoe bouw je een netwerk op?
Een goed netwerk is cruciaal. Uit je netwerk haal je de kennis, vaardigheden en ingangen die je zelf niet of onvoldoende in huis hebt. Netwerken doe je in politiek Den Haag, op congressen of conferenties, bij borrels maar óók online. Wat zijn de do’s en don’ts van het netwerken? Hoe presenteer je jezelf? Hoe ziet jouw perfecte pitch eruit? In deze training op aanvraag helpen we je erbij je netwerk een échte hulpbron te maken. Meer info volgt.

Lobbyen in de Provinciale Staten
Duurzaamheid, mobiliteit en ruimtelijke ordening. Het zijn enkele voorbeelden van onderwerpen waar de Provinciale Staten veel over te zeggen hebben. Voor de belangenbehartiger met provinciale aspiraties biedt de Public Affairs Academie op aanvraag de training ‘Lobbyen in de Provinciale Staten’ aan. We gaan aan de slag met de meest opvallend provinciale issues, feiten en trends. Vervolgens gaan we aan de slag met jouw belang: hoe krijg je het op de agenda? Zet jouw belang op de provinciale kaart! Datum volgt.

Voorjaarsnota
Met de Voorjaarsnota zal het kabinet aankomend voorjaar zijn begroting voor 2020 bijstellen. Het voorjaar is voor de ministerraad ook het jaarlijkse hoofdbesluitvormingsmoment over de begroting. Hoe werkt dit? Wanneer staat wat te gebeuren? Hoe kun je het best begrijpen wat de Voorjaarsnota en de berichtgeving over de begroting voor jou betekent? Wat is de invloed van de Voorjaarsnota op de begroting van het daaropvolgende jaar? En hoe kun je dit moment aangrijpen om nóg beter op te komen voor jouw belang? Je komt het te weten in de workshop ‘Voorjaarsnota’! Datum volgt.

Al onze workshops kunnen ook incompany worden gegeven. Informeer naar de mogelijkheden!