Workshop Wegwijs in de Rijksbegroting

Er staat veel te gebeuren op en rond komende Prinsjesdag. De gepresenteerde Miljoenennota en Rijksbegroting zullen van grote invloed zijn voor jouw lobbystrategie. In deze workshop leer je hoe je de Rijksbegroting en bijbehorende stukken doeltreffend leest, relevante informatie interpreteert en strategische kansen en bedreigingen herkent.
 • Leer effectief begrotingsstukken lezen en de Rijksbegroting begrijpen
 • Pas de geleerde kennis toe in je werk: begrotingen lezen met oog voor detail helpt je eigen belangenbehartiging
 • Leer verbanden te herkennen tussen boekhouding en beleid, en ontdek je hoe je daarbij de bijbehorende kansen en bedreigingen kunt identificeren.

dinsdag 10 september 2024

14:00-17:00
Benoordenhoutseweg 88, Den Haag
€ 415
(Per persoon. Exclusief BTW)
Contact
 • Al meer dan 10 jaar ervaring
 • Meer dan 1.000 deelnemers per jaar
 • Trainers uit wetenschap en praktijk

Workshop Wegwijs in de Rijksbegroting

Welke gevolgen hebben de diverse crisissen voor het huishoudboekje van de overheid? Wat valt er te verwachten gelet op de besluiten die het kabinet al heeft genomen, en op basis van de laatste prognoses van het CPB? Wat hebben de ministeries volgend jaar te besteden? Hoeveel geld gaat er naar zorg, onderwijs of sociale zekerheid? Hoe zit het met het Nationaal Groeifonds? Vragen die traditiegetrouw op de derde dinsdag van september de revue zullen passeren.

Als je de voor jou relevante begrotingen effectief en met oog voor de juiste details wilt lezen, vraagt dat om adequate kennis van begrotingen en passende vaardigheden om deze kennis toe te passen. Daarom duiken we in deze twee en een half uur durende workshop in de belangrijkste ins en outs van de Miljoenennota en de bijbehorende begrotingsstukken. De volgende vragen staan tijdens de workshop centraal:

 • Hoe lees je de begroting?
 • Waar moet je beginnen?
 • Welke informatie is belangrijk en welke niet?
 • Hoe interpreteer je de begroting met het oog op kansen voor je lobby?
 • Hoe herken je mogelijke bedreigingen?

Met aandacht voor theorie, jouw dagelijkse praktijk en de actualiteit ben je na afloop van deze workshop in staat cijfers en beleid in de begrotingen te duiden.

Deze workshop is bedoeld voor public affairs professionals die beter willen begrijpen hoe de cijfers in de Rijksbegroting kunnen worden benut in de belangenbehartiging.


 

Is de workshop geschikt voor mij?
De workshop is geschikt voor beginnende en ervaren PA-adviseurs, beleidsmedewerkers en communicatieprofessionals die zich met belangenbehartiging bezig houden.
Moet ik de workshop voorbereiden?
Nee, er is geen voorbereiding nodig.
Is er ruimte voor mijn eigen situatie?
Tijdens de workshop is er veel ruimte voor vragen en casus-inbreng. Juist daarom zijn de groepen relatief klein.
Hoe en wanneer vindt facturering plaats?
Bij de aanmelding kun je aangeven waar de factuur heen moet, en wat een eventueel referentienummer is. De factuur wordt voorgaand aan de workshop naar dit adres verzonden.
Marcel de Ruiter

Marcel de Ruiter - Trainer

Heb je vragen over de Workshop?
Onze programma manager helpt je graag verder!

Neem contact op

dinsdag 10 september 2024

14:00-17:00
Benoordenhoutseweg 88, Den Haag
€ 415
(Per persoon. Exclusief BTW)
Contact