Kennisbank

Zomertips | Boeken & podcasts

Het zomerreces is begonnen, tijd om te ontspannen, hoewel dat door de val van het Kabinet toch waarschijnlijk anders loopt dan initieel gepland! Wil jij dat doen door het lezen van een interessant boek, luisteren naar een podcast of kijken naar een interessante documentaire? Wij geven je tips! 

Boeken
Het tij tegen – Herman Tjeenk Willink
Herman Tjeenk Willink navigeert in zijn boek door een halve eeuw Nederlands overheidsbeleid.

Het tij tegen lijkt soms op een geschiedenisboek voor overheidsmanagers. Hij schetst hoe de overheid ook anders kan functioneren. Maar het is vooral een eye-opener voor iedereen die weleens wil weten waarom de overheid tegenwoordig op zoveel fronten faalt. Mét tips hoe het anders kan, de vraag is of iemand daar iets mee doet.

De Eerste Kamer – 1996-2021 tussen nuttig & overbodig – Bert van den Braak 
Veel in het nieuws de afgelopen maanden door de monsterzege van de BBB. Wil jij meer weten over de ontwikkeling van de Eerste Kamer in de afgelopen 25 jaar, en de nut en noodzaak van de Senaat? Dit boek geeft je antwoord.

Democratie is niet voor bange mensen – Marcia Luyten
Luyten werkte jarenlang bij Buitenhof en is nu columniste voor de Volkskrant. Dit boek bundelt haar columns voor deze krant, makkelijk weg te leggen om na een paar uur op het strand verder te lezen. Met een verfrissende inkijk wat democratie betekent voor de samenleving.

De stikstoffuik – Arnout Jaspers
Arnout Jaspers fileert in ‘De Stikstoffuik’ gedetailleerd en genadeloos hoe het unieke Nederlandse stikstofprobleem ontstond, waarom Nederland als enige land ter wereld een fulltime ‘stik- stofminister’ heeft en hoe de hele ‘crisis’ gebaseerd is op onwetendheid, misbruik van wetenschap en schimmige deals in achterkamertjes.

De crisis van het democratisch kapitalisme – Martin Wolf
Martin Wolf, werkzaam voor de Financial Times, bepleit in dit boek waarom het democratisch kapitalisme in stand moet worden gehouden, een scheiding van het wankele huwelijk tussen democratie en kapitalisme zou een ramp zijn.

De strijd om energie – Roy op het Veld
Roy op het Veld, journalist bij Het Financieele Dagblad, laat zien waar de wortels van de energiecrisis liggen, wat de transitie van groene energie in de weg staat en hoe we onze weg uit die crisis kunnen vinden.

Uit de shit – Thomas Oudman
Nog een boek dat meer inzicht geeft in het hot topic van dit moment, de stikstofcrisis. Bioloog en journalist Thomas Oudman laat zien hoe we het stikstofprobleem samen hebben veroorzaakt en hoe we er weer uit kunnen komen.

Vasthouden aan jouw idealen – Marianne Thieme en Jeroen Siebelink
Dit boek recenseerden we al eerder, nog niet gelezen? Kijk hier wat onze uitgebreide review is.

Supergaaf – Robert Wigt
Inzicht in het taalgebruik van Mark Rutte! Lees onze uitgebreide recensie.

De tolk van Kabul – Matthieu Aikins
Niet zozeer politiek gerelateerd maar wel een absolute aanrader! Een hartverscheurende pageturner over de migrantencrisis, waarin de vlucht van een Afghaanse tolk en een Canadese journalist uit het door oorlog geteisterde Kabul wordt beschreven op zoek naar een beter leven.

Podcasts 
Zit je liever met oortjes rustig op een terras? Wij hebben de volgende interessante podcasts en twee docu’s  voor je gespot:

 • De Nationale Jeugd Raad (NJR) heeft een nieuwe ‘politieke talkshow’ op YouTube ‘Politics Unpacked’ waarin op toegankelijke manier wordt ingegaan op onderwerpen die de politiek bepaalt voor jongeren.
 • Vanzelfsprekend ken je ‘De Stemming’ van Joost Vullings en Xander van der Wulp, Haagse Lobby van WNL en Haagse Zaken van NRC. Al eerder tipten we je op de podcast van Dijkhoff & Segers. Sommige van deze podcasts gaan (net als jij) op zomerreces, maar komen wel met extra uitzendingen mocht de nieuwe politieke situatie na de val van het Kabinet Rutte IV daarom vragen. De Dag van EO blijft dagelijks, ook hierin wordt duiding bij het (politieke) nieuws gegeven.
 • De Spindocters gaan tegenwoordig ook buiten verkiezingstijd door, en zetten er na de val van Kabinet Rutte IV nog een tandje bij door vaker dan maandelijks te verschijnen.
 • Meer over internationale politiek weten? Europa draait door geeft je inzicht in ontwikkelingen binnen het Europese grondgebied, net als Bureau Buitenland dat wereldwijd doet. Hebben Rusland en Midden- en Oosten Europa je belangstelling? Luister dan naar BNR Perestojkast.
 • Wil je lekker luisteren naar politieke geschiedenis dan zijn er onder andere podcast van D66 en OVT gratis te beluisteren. Op zoek naar specifieke onderwerpen is de Ongelooflijke podcast ook een aanrader, maatschappelijke thema’s worden in perspectief van de steeds geseculariseerdere samenleving geplaatst.
 • Wil je naar een politieke podcast luisteren én tegelijkertijd werken aan de beheersing van een vreemde taal? Luister de Franstalige franceinfo: Les informés, de Duitstalige Was jetzt? van Zeit online of de Engelstalige The Rest Is Politics voor een inkijkje in de geheimen van Westminster.
 • AI is niet meer weg te denken, luister bijvoorbeeld eens naar deze aflevering van Tegenlicht. Liever kijken naar een talk over Quantum Supremacy? Kijk naar de lezing van Michio Kaku!
 • Investeerder Ray Dalio zet de veranderende wereldorde in dit filmpje van ongeveer een jaar oud uiterst helder in historisch perspectief. Actueel in een tijd van hoge inflatie, populisme en geopolitieke spanningen. Opvallend is hoe machtig Nederland volgens Dalio is geweest. En natuurlijk blijft de vraag: verlopen de veranderingen nu echt zo deterministisch, mechanistisch en cyclisch?
 • Podcast Gemeente Zaken, twee raadsleden van de PvdA in Haarlem bespreken de belangrijke politieke thema’s en de rol van de gemeente. Vooralsnog maar 1 aflevering, maar de eerste aflevering over wonen met wethouder Floor Roduner smaakt naar meer.
 • Niet persé politiek en wellicht al bekend: Podcast Het Uur, waarin Pieter van der Wielen elke week een uur lang met een gast in gesprek gaat. In een snelle wereld is het een verademing om maar liefst een uur te luisteren naar een goed interview. En al helemaal door de fijne stem van Pieter.
 • Wil je je meer verdiepen in psychologie? Dan is de podcast Hoe ben je zo?! van twee psychologen en dikke vrienden Thijs Launspach en Lennard Toma een aanrader.
 • Tot slot: podcast ”Over Leven”: Coen Verbraak praat met uiteenlopende gasten over wat in het leven, ondanks alles, de moeite waard was. In het bijzonder is de aflevering met oud staatssecretaris Paul Blokhuis een aanrader, die tijdens zijn periode als bewindspersoon zijn dochter verloor.