Kennisbank

Beeldblog #2: Prinsjesdag 2023

Verkiezingen, campagne, … het maakt niets uit. Vandaag gaat Prinsjesdag gewoon door. Het voorlezen van de troonrede op Prinsjesdag ligt tenslotte vast in de Grondwet. De begrotingscyclus die hiermee van start gaat, gaat altijd door. Maar hoe lees je de begrotingen in deze periode?


Het demissionair kabinet mag in principe geen nieuw beleid ontwikkelen. Toch kan een kabinet voorstellen om op bepaalde gebieden wel een uitgesproken beleid te voeren, als het vindt dat de situatie daarom vraagt.  Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2021. In de troonrede stond toen: “Sommige onderwerpen zijn zo urgent, dat stilstand nu ons land onnodig achterop zou zetten. Daarom meent de regering er goed aan te doen in het lopende beleid voor komend jaar een aantal extra stappen te zetten, onder andere op het terrein van klimaat, rechtsstaat en woningbouw.” In ieder geval zullen dit jaar de meest kwetsbaren een extra steun in de rug krijgen.

Wat ligt als er grondslag voor deze begroting?

 Als basis:

Reguliere begrotingscyclus

In aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen

En verder na de verkiezingen

Deze begrotingen zijn een uitgangspunt voor een nieuw kabinet. Het begin van een huishoudboekje. Het zal helder moeten worden na 22 november waar het beleid en dus ook de uitgaven naar toe ontwikkelen, en waar mogelijk bezuinigd moet worden.

Wil je de begroting effectief lezen?  Bekijk dan onze herziene digitale publicatie Begroting Basics: Wegwijs in begrotingen 2023.

Bestel de Publicatie hier