Workshop Parlementaire Procedures

Het dagelijkse functioneren van de Eerste en Tweede Kamer draait om vele procedures, debatten en vergaderingen. Genoeg instrumenten waar je jouw boodschap kunt laten horen. Maar waar klinkt die boodschap het best, en welke parlementaire middelen zijn het beste te gebruiken in jouw voordeel? Deze workshop zorgt ervoor dat je goed voorbereid jouw belang op de agenda zet in Den Haag.
 • Begrijp welke procedures de Eerste en Tweede Kamer kennen
 • Leer je weg kennen in het procedurele doolhof in Den Haag
 • Kom te weten hoe en wanneer je jouw inbreng het beste kunt aanbieden

donderdag 18 april 2024

15:00-17:00
Benoordenhoutseweg 88, Den Haag
€415
(Per persoon, exclusief BTW)
Neem contact met ons op
 • Al meer dan 10 jaar ervaring
 • Meer dan 1.000 deelnemers per jaar
 • Trainers uit wetenschap en praktijk

Workshop Parlementaire Procedures

De Eerste en Tweede Kamer: de locaties binnen de Nederlandse democratie waar je jouw belang kunt laten agenderen. Hier zijn vele mogelijkheden voor, zoals de plenaire- of commissievergaderingen, hoorzittingen en de vele verschillende soorten debatten die beide Kamers rijk zijn. Voor het behartigen van jouw belangen is het lastig om uit te zoeken hoe en waar je jouw agenda het beste kunt delen met volksvertegenwoordigers, en is het zaak als PA-professional om goed uit te zoeken hoe je effectief te werk kunt gaan. Deze workshop helpt je uit te vinden welke parlementaire procedures voor jou het beste uitpakt!

Opzet

Tijdens deze interactieve workshop ontleden we de parlementaire procedures van het parlement. We gaan (onder andere) dieper in op de volgende onderwerpen:

 • De vergaderstructuren van het parlement
 • Beter begrip van de commissies in de Tweede Kamer
 • De Public Affairs-mogelijkheden binnen de parlementaire procedures
 • De instrumenten van de Tweede Kamer om te agenderen
 • De (veranderende) rol van de Eerste Kamer

Omdat er in kleine groepen wordt gewerkt, biedt de workshop voldoende gelegenheid om met de trainer in gesprek te gaan om jouw specifieke issue goed te agenderen. De trainer heeft jarenlange parlementaire ervaring uit eerste hand, waarmee er ook veel ruimte is om jouw vragen aan bod te laten komen.

De Trainer

Peter van Oort is trainer bij de Public Affairs Academie op gebied van parlementaire procedures. Eerder werkte hij jarenlang in de Eerste en Tweede Kamer als griffier en tegenwoordig ondersteunt hij opdrachtgevers als secretaris. Dankzij zijn ruime ervaring met en kennis van procedures, overlegstructuren en gewoontes in Den Haag kan hij als geen ander uitleggen hoe je jouw belang over het parlementaire voetlicht kunt krijgen.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor PA-professionals die meer willen weten over de werking van de Eerste en Tweede Kamer, ongeacht je ervaring in het vak. De workshop gaat in op de basics maar geeft ook verdiepende inzichten over de parlementaire procedures.

Hoe groot is de groep?
We werken meestal met relatief kleine groepen van ongeveer 5 tot 10 deelnemers zodat er ruimte is voor break-outs en casus-inbreng.
Is er parkeerruimte bij de trainingslocatie?
Gratis parkeerruimte is beperkt beschikbaar bij de locatie. Daarnaast is er aan de straat betaald parkeren.
Krijg ik ter plekke een presentatie uitgereikt?
In kader van duurzaamheid wordt de presentatie na elke bijeenkomst digitaal opgestuurd.
Hoe en wanneer vindt facturering plaats?
Bij aanmelding betaal je direct voor de cursus via IDEAL of Creditcard. De bevestigingsmail die je na aanmelding ontvangt, is tegelijk het bewijs van betaling.

Peter van Oort - Trainer

Heb je vragen over de Workshop?
Onze programma manager helpt je graag verder!

Neem contact op

donderdag 18 april 2024

15:00-17:00
Benoordenhoutseweg 88, Den Haag
€415
(Per persoon, exclusief BTW)
Neem contact met ons op