EVENT AGENDA

Wegwijs in de Rijksbegroting

Prinsjesdag! Op de derde dinsdag van september presenteert het kabinet de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor het jaar 2022. Ongeveer anderhalf jaar na de start van de eerste lockdown zal meer en meer duidelijk worden hoe hoog de extra overheidsuitgaven door de coronacrisis zijn opgelopen. Ook de kabinetsformatie heeft gevolgen voor het huishoudboekje van de overheid. Kortom: er staat veel te gebeuren op en rond komende Prinsjesdag. Wat hebben de ministeries volgend jaar te besteden, en klopt het dat er in verband met de crisis nog niet wordt bezuinigd? Hoeveel geld gaat er naar zorg, onderwijs of sociale zekerheid? Hoe zit het met het Nationaal Groeifonds? Belangrijke informatie voor jouw lobbystrategie richting de start van een nieuw kabinet!

Maar hoe vind je eigenlijk je weg in het doolhof van de begrotingen? Wat betekenen de cijfers? En wat is het verband tussen de boekhouding en het daadwerkelijke beleid? Om je op weg te helpen organiseert de Public Affairs Academie op 8 september 2021 weer de workshop ‘Wegwijs in de Rijksbegroting’.

Opzet

Als je de voor jou relevante begrotingen effectief en met oog voor de juiste details wilt lezen, vraagt dat om adequate kennis van begrotingen en passende vaardigheden om deze kennis toe te passen. Daarom duiken we in deze drie uur durende workshop in de belangrijkste ins en outs van de Miljoenennota en de bijbehorende begrotingsstukken. De volgende vragen staan tijdens de workshop centraal:

  • Hoe lees je de begroting?
  • Waar moet je beginnen?
  • Welke informatie is belangrijk en welke niet?
  • Hoe interpreteer je de begroting met het oog op kansen voor je lobby?
  • Hoe herken je mogelijke bedreigingen?
  • Welke invloed hebben de kabinetsformatie en de coronacrisis voor Prinsjesdag en de begrotingen voor het jaar 2022?

Met aandacht voor theorie, jouw dagelijkse praktijk en de actualiteit ben je na afloop van deze workshop in staat cijfers en beleid in de begrotingen te duiden.

Datum en locatie

De workshop vindt plaats op 8 september 2021 bij de Public Affairs Academie in Den Haag. We beginnen om 14.00 uur en eindigen rond 17.00 uur.

Aanmelden en meer informatie

De kosten voor deze workshop bedragen €175 per persoon (exclusief BTW). Bij meerdere aanmeldingen vanuit je organisatie ontvang je vanaf de tweede aanmelding 20% korting. Je kunt je voor de workshop aanmelden via het onderstaande formulier. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via 070 32 42 765 of info@pa-academie.nl.

Anderhalve meter afstand

Bijeenkomsten bij de Public Affairs Academie worden gehouden met inachtneming van de op dat moment geldende RIVM-richtlijnen. Deelnemers zitten in een grote zaal waar we de vereiste anderhalve meter afstand tussen deelnemers onderling en docenten kunnen garanderen. Extra hygiënemiddelen zijn aanwezig.

    Ga je akkoord met de algemene voorwaarden en heb je kennisgenomen van de privacyverklaring. *

    Wil je de nieuwsbrief ontvangen?