Kennisbank

“We moeten blijven vertellen over public affairs”

Afgelopen week overleed mijn dierbare vriend Edward Figee. Een man met een hart voor het vak, voor de politiek, voor de dialoog, voor het spel. Een man met een hart voor de wetenschap en wisselwerking met de praktijk. Een warm, goed belezen, welbespraakt en wijs mens is niet meer.

Marielle van Oort

Als parlementair verslaggever voor regionale kranten (1979-1995) daarna als Haags adviseur voor decentrale over­heden in Oost-Nederland (1995-2011) ontwikkelde hij zijn visie op het vak public affairs. En vanuit die gewogen en strategische visie trad hij aan als lid van de Raad van Advies van de Public Affairs Academie. Hij bracht nieuwe inzichten, gedeelde verbazing en mooie ideeën. De gesprekken die we met elkaar hadden waren warm, dierbaar en vol humor. Edward stond aan de basis van onze samenwerking met Universiteit Twente. Zijn promotie “Listen to us” was een leidraad om na te denken over de professional van de toekomst. Samen met Paul Linders legde hij de basis voor nieuwe ideeën. En vooral zijn kennis en grote enthousiasme stuurden ons op nieuwe paden.

Wat ik vooral ga missen, is zijn warme lach, zijn betrokkenheid en zijn vriendschap. Ik heb veel van hem geleerd. Ik heb genoten van zijn mooie verhalen en onze dierbare gesprekken. Hij zei vaak: “Marielle, we moeten blijven vertellen over public affairs. Mensen denken er te makkelijk over. Het is een echt vak.” Dat is wat ik zal blijven doen, met de kennis die ik van Edward heb gekregen. Een vriend en vakgenoot heb ik verloren. Maar zijn geest zet zich voort binnen de Public Affairs Academie.

Onze gedachten gaan uit naar de vrienden en familie van Edward.