Nog twee smaken over voor de Democraten
De gedelegeerden van Super Tuesday zijn verdeeld. Joe Biden greep zijn wellicht laatste kans (zie mijn vorige blog) en Bernie Sanders was de tweede winnaar van de avond. Daarmee zijn deze twee zeventigers meteen de twee overgebleven kandidaten. Ik was op Super Tuesday in Los Angeles, tweede stad van de VS en hoofdstad van de staat met de meeste gedelegeerden.
Precies nadat ik een kaartje had gekocht bij de metro vertelt een vrouw ons dat iedereen vandaag gratis reist: “Of course, it’s Election Day!” Onder de Democratische kiezers lijkt het vandaag een feestdag te zijn, waarbij de democratie gevierd wordt.
Toch is er in de stad overdag weinig te merken van de voorverkiezingen. Deels zal dat te maken hebben met de kiezers die door middel van early voting vooraf stemmen. Zij hoeven op election day niet naar een stemkantoor. Hoewel Amerikanen niet snel vertellen op wie ze stemmen, geeft iedereen die ik spreek wel aan te gaan stemmen (met meteen de vraag: “Jij toch ook?”), en dat blijkt ook wel uit de opkomst.
‘s Avonds ga ik naar een uitslagenavond in een buitenwijk van LA, georganiseerd door de achterban van Bernie Sanders. Ik ben er een uur te vroeg, maar kan desondanks al aansluiten in de rij. Tegen half negen staan er honderden mensen in de rij, wachtend tot ze naar binnen mogen. Bijna iedereen draagt pro-Sanders kleding; als Hollandse toeschouwer pas ik dus niet helemaal in het plaatje.
Na lang wachten mag ik eindelijk naar binnen. Voor de veiligheid wordt iedereen nog wel even gefouilleerd, maar dan sta ik toch echt in de zaal. Er hangen grote schermen waar de exitpolls van alle staten voorbijkomen. Sanders staat op dat moment nog voor in zowel Californië als Texas, dus de sfeer in de zaal is goed.
Ik spreek met Sara, die zich heeft ingezet voor de campagne van Sanders. Hoewel ze blij is met de resultaten van de avond is er ook ontevredenheid; over Amy Klobuchar en Pete Buttigieg die gestopt zijn en hun endorsement aan Joe Biden gegeven hebben. Voor Sara is het duidelijk; daar zit druk van de top van de Democratische partij achter. Die hebben immers liever Biden dan Sanders als kandidaat, volgens haar. “Waar Biden goed in het plaatje past van de Democratische Partij, breekt Sanders toch meer met de gevestigde orde, en daar zitten ze niet op te wachten,” zegt ze.
Dat het desondanks een feestelijke avond is wordt op het podium gedurende de hele avond duidelijk gemaakt. Campagneleiders, lokale ondernemers en singer-songwriters, iedereen komt langs om te benadrukken hoe goed iedereen zich heeft ingezet de laatste maanden, en dat het vanavond tijd is om dat te vieren.
Toch staan de Sanders-supporters niet te lang stil bij de overwinning. Op 10 maart wachten immers al de volgende voorverkiezingen in nog eens zes staten, met het strategisch belangrijke Michigan als sleutelstaat die zowel Biden als Sanders erg graag zou winnen. Met het afhaken van miljardair Michael Bloomberg en senator Elizabeth Warren is het kaft gescheiden van het koren en zijn er voor Democratische kiezers twee smaken over: de uiterst linkse Sanders of de gematigde Biden. Een bittere tweestrijd ligt op de loer. Wie blijft overeind?
Sander Kisteman studeert bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en reist de komende maanden door de Verenigde Staten. In die periode schrijft hij voor de Public Affairs Academie blogs over de Amerikaanse politiek.
Copyright foto: Gage Skidmore