Kennisbank

Klaar voor de Europese Verkiezingen? 

Het begint te broeien in Europa. De Europese machtsblokken zijn zich aan het klaarmaken voor de Europese verkiezingen en alles wat daarna komt. De Manifesto’s worden geschreven, de huidige Europarlementariërs krijgen profileringsdrang en er zijn stevige debatten over de Spitzenkandidaten. Er is nu al een ondergrondse campagne aan de gang voor de prioriteiten van de volgende Commissie. Zegt dit alles jou niets? Dat ligt niet aan jou.

Europese politiek is soms ondoorgrondelijk en vergeleken met Den Haag soms zelfs een tikkeltje saai. Dat neemt niet weg dat de belangen torenhoog zijn. Of je nu met landbouwbeleid bezig bent of een Universiteit bent, de EU heeft beleid op vrijwel alle terreinen. Bovendien is er veel flankerend beleid dat verstrekkende gevolgen kan hebben voor je organisatie. Zo had financiële wetgeving om witwassen tegen te gaan grote gevolgen voor ateliers en kunsthandelaren, of had een anti-dumping tegen China opeens effect op productielijnen van keramiek in Maastricht.

Machtsblokken 

De Europese machtsblokken zijn nu aan het kijken welke coalities ze kunnen maken om straks groot uit de bus te komen. Zo zijn er toenaderingspogingen tussen de ECR (de Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa) en de EPP (de Europese Volkspartij). Of dit ergens op uit gaat komen is nog maar de vraag. Ook binnen de landen zien we verschuivingen. De Finns Party (uit Finland natuurlijk) is verschoven van de Identiteit en Democratie partij (waar ook de Nederlandse PVV deel van uitmaakt) naar de ECR (SGP). Het lijkt er steeds meer op dat de ECR een speler van formaat gaat worden. Tien jaar geleden begon de proef met de Spitzenkandidaten, een soort lijstrekkers voor de partijen waaruit de voorzitter van de Europese Commissie wordt gekozen. Toen lukte het Jean-Claude Juncker om voorzitter te worden. Een verdeeld Europees Parlement lukte het niet om dat trucje te herhalen en toen werd Von der Leyen voorzitter. Wie gaat er deze keer voor? Metsola? Of krijgt Von der Leyen toch weer een nieuw mandaat?

Nederland

In Nederland staan de partijen ook te popelen. De BBB heeft een Europees beginselprogramma al gepresenteerd, en de komende maanden zullen vrijwel alle partijen aan de slag gaan met verkiezingsprogramma’s. Daarnaast zullen de lijsttrekkers gekozen worden. In september zal D66 haar lijsttrekker kiezen en dat geldt ook voor GroenLinks. De ChristenUnie zal in november haar verkiezingsprogramma vaststellen, de meeste andere partijen pas later. Dat betekent dat de Public Affairs community al snel haar huiswerk gedaan moet hebben!

Na de verkiezingen 

Ook na de verkiezingen is het werk niet af. Commissies moeten gevuld worden en portefeuilles verdeeld. Ook zal de Europese Commissie met een soort regeerakkoord komen, dat dan “the Political Guidelines” heet. Met andere woorden, de komende periode mag iedereen flink aan de bak! Het idee dat de verkiezingen ver weg zijn mag je gerust overboord gooien.

Hoe ondoorgrondelijk De Europese politiek ook is, Europa negeren is een serieus risico. Wil je goed beslagen ten ijs optimaal jouw invloed uitoefen rond de Europese Verkiezingen? De Public Affairs Academie biedt samen met Milos Labovic een Masterclass aan om Public Affairs professionals en hun organisaties in Nederland te begeleiden in dit traject. Meld je nu aan!