Kennisbank

Kennismaken met Kamerleden, met koffie én ontbijt

In de vroege ochtend van 27 juni verzamelden ruim 50 genodigden van  maatschappelijke organisaties, overheden en het bedrijfsleven zich  voor het ontbijt met nieuwe Kamerleden, georganiseerd door de Public Affairs Academie en EMMA, in de sfeervolle huiskamer van EMMA.Voor de  deelnemers stonden er, naast een heerlijk ontbijt, drie kersverse Kamerleden klaar voor een eerste kennismaking; Sophie Hermans  (VVD), Maurits von Martels (CDA) en Suzanne Kröger (GL). De  Kamerleden deelden hun verwondering, hun drijfveren en hun ambities voor het eerste jaar en gingen met het publiek in gesprek over  de zichtbaarheid van jongeren in de politiek, de rol van de wetenschap  én het belang van belangenbehartiging. 

De verschillen tussen de Kamerleden zijn groot: ze komen vanuit verschillende partijen en zijn woordvoerders op verschillende terreinen van spoor en glastuinbouw tot milieu en langdurige zorg. Toch delen ze hun idee over wat belangrijk is in de politiek: een lange termijn visie moet centraal staan. Ook al is dat door de waan van de dag in politiek Den Haag soms niet altijd even gemakkelijk. Tijdens de (bijna) eerste 100 dagen in de Tweede Kamer leren de Kamerleden de procedures kennen, zijn zij op zoek naar de focus in hun dossier, maar vooral ook op zoek naar de verhalen van mensen. Niet voor niets zegt Maurits von Martels: “Kom langs! Dit is de ideale tijd”. Maar, zo stelt Sophie Hermans: “Vertel het grote verhaal tijdens een gesprek en de standpunten die jouw organisatie op verschillende thema’s inneemt”. Het ideale werkbezoek? “Een open discussie, waarin juist standpunten naar voren komen die je nog niet kent”, aldus Suzanne Kröger.

Een geslaagd ontbijt! 
De genodigden kijken terug op een geslaagd ontbijt. “Dit is een geweldige voorbereiding op gesprekken met Kamerleden”, aldus één van de deelnemers. “Ik begrijp nu beter waar Kamerleden tijdens kennismakingsgesprekken én werkbezoeken naar op zoek zijn”, aldus een jonge belangenbehartiger in een reactie.

Wij danken de Kamerleden en alle aanwezigen voor hun komst!