Kennisbank

Jongerenleergang

Speciaal voor jonge lobbyisten: een week aan de slag om het vak te leren

Ben jij belangenbehartiger voor een maatschappelijke organisatie maar is dat (nog) niet je dagelijkse baan? Of wordt dit binnenkort je baan? Wil je vanuit jouw visie bijdragen aan positieve verandering? Sta je te springen om met de juiste kennis en tools actief te worden in de politiek-maatschappelijke arena? Met ongeveer 10 jonge belangenbehartigers leer je meer over het vak.

Misschien mis je nog nét dat beetje ervaring om jouw inzichten op de juiste plaats en het juiste moment te laten meetellen, maar uiteindelijk is het een kwestie van DOEN. Meld je daarom aan voor deze speciale week voor jonge belangenbehartigers. In deze leergang geeft de Public Affairs Academie jonge belangenbehartigers de kennis en vaardigheden in handen om hún belang effectief in beweging te brengen.

Voor wie?

Deze leergang is voor jonge belangenbehartigers tussen de 18-25 jaar die actief zijn als belangenbehartiger bij een organisatie en hun belang effectief op de kaart willen zetten. Als deelnemer krijg je de kennis en vaardigheden om actief invloed te hebben in jongerenpanels, adviesraden, raden van toezicht, gemeente- of jeugdraden en belangenorganisaties.

Wat ga je leren?

  • Wat is jouw boodschap?
  • Hoe werkt de Eerste en Tweede Kamer?
  • Hoe beïnvloed je een ministerie?
  • Hoe beïnvloed je de lokale politiek?
  • Hoe werkt een parlementaire redactie en wat is de rol van media in de politiek?
  • Hoe werkt framing?
  • Welke lobby-instrumenten zijn er en hoe zet ik ze in?
  • Hoe voer je een goed gesprek? Hoe zet je een campagne op?
  • En wat wil jíj eigenlijk bereiken?

Ervaren trainers en lobbyisten gaan hierover met je in gesprek en leren je de kneepjes van het vak. We werken aan cases. We verkennen de theorie. We horen voorbeelden uit de praktijk. En ook werk je aan je persoonlijke leerdoelen!

Wie zijn de sprekers?

Marielle van Oort van de Public Affairs Academie is de hoofdtrainer. Met ruim 25 jaar ervaring brengt ze praktijk en theorie bij elkaar. Maar ook externe gastsprekers worden uitgenodigd; denk aan oud politici, wetenschappers, lobbyisten, politiek maatschappelijk betrokken jongeren en vertegenwoordigers van allerlei organisaties. We gaan op werkbezoek aan bijvoorbeeld de Tweede Kamer, een politieke redactie, een lobby-afdeling van een organisatie, of een raadsvergadering.

Meedoen?

De Jongerenleergang bestaat uit 6 hele trainingsdagen en 3 halve dagen voor werkbezoeken waar je kunt spreken met mensen uit de praktijk. Na de leergang sluiten we voor de gezelligheid af met een pizza-bijeenkomst. Elke trainingsdag start om 10.00 uur in Den Haag. De werkbezoeken kunnen ook op andere plekken in het land plaatsvinden. We spreiden de trainingsdagen over werkdagen en zaterdagen. Over een periode van enkele maanden. Ga uit van 3 zaterdagen en een keer een dinsdag, een woensdag en een vrijdag. Met tussenpozen van 2 tot 3 weken.

Wanneer de werkbezoeken zijn, hangt af van de organisatie die we bezoeken. Maar alles gaat in overleg; is er echt een knelpunt, dan proberen we dat samen op te lossen.

Daan Bos, oud-deelnemer van de leergang, vertelt je in onderstaande video graag over zijn ervaringen:

Meedoen?
Voor vragen en aanmeldingen, mail: info@pa-academie.nl