Kennisbank

Breng het jongerenbelang in beweging!

In september 2019 start alweer de vierde leergang Jongerenbelang in Beweging, dé leergang voor jonge belangenbehartigers. Wil jij meedenken over jóuw toekomst? Heb je het gevoel dat jouw visie kan bijdragen aan het maatschappelijke en politieke debat? Meld je dan nu aan! In de leergang Jongerenbelang in Beweging geeft de PA-academie in samenwerking met FNO jonge talenten de kennis en vaardigheden in handen om hun belang in beweging te brengen.

Voor wie?
Jongerenbelang In Beweging is leergang voor jonge belangenbehartigers. De leergang is bedoeld voor jongeren van ± 18-25 jaar die hun belang effectief op de kaart willen zetten. Als deelnemer verwerf je de tools om actief invloed te hebben in jongerenpanels, adviesraden, raden van toezicht, gemeente- of jeugdraden en belangenorganisaties.

Hoe?
Wat is jouw boodschap? Hoe werkt de Eerste en Tweede Kamer? Hoe beïnvloed je een ministerie? Hoe werkt een parlementaire redactie en wat is de rol van media in de politiek? Welke lobbyinstrumenten zijn er en hoe zet ik ze in? Hoe voer je een goed gesprek? Hoe zet je een campagne op? En wat wil jíj eigenlijk bereiken? Met al deze vragen en jouw persoonlijke vragen gaan we in de jongerenleergang aan de slag! In de leergang laten deskundigen je kennismaken met een breed scala aan onderwerpen van politiek en lobby tot strategievorming en framing. Met vaste trainers en externe sprekers verdiep je je kennis en werk je aan je vaardigheden tijdens trainingsdagen én werkbezoeken aan bijvoorbeeld de Tweede Kamer, een politieke redactie of een raadsvergadering. Het totale traject van de leergang duurt bijna een half jaar met een tijdsbeslag inclusief voorbereiding van gemiddeld twee dagen per maand.

Door wie?

  • De trainingen worden verzorgd vanuit de PA-academie en FNO programma Zorg én Perspectief.
  • Externe sprekers zijn onder meer oud politici, wetenschappers, journalisten, lobbyisten en politiek maatschappelijke jongeren en vertegenwoordigers van allerlei organisaties, van gezondheidsfondsen tot gemeenten.

Meedoen?

  • Stuur je CV en motivatiebrief voor 23 augustus naar FNO en de PA-academie: bert_kuipers@fondsnutsohra.nl en jasmijn@pa-academie.nl.
  • De leergang wordt bekostigd deels door bijdragen van organisaties waarbij de jongeren actief zijn, organisaties die een lobbycasus aandragen en deels door andere relevante belanghebbende partijen.