Kennisbank

Boekrecensie | Macht en Onmacht

Van Leeuwarden, naar Leiden en via Hilversum en Egypte naar Den Haag

 

Terug naar het begin

Gert-Jan Segers blikt in zijn laatste boek Macht en Onmacht openhartig terug op zijn jeugd, waarin hij opgroeide in de Gereformeerde Gemeente. Na een periode bij EO Radio 1 te hebben gewerkt, werd Segers uitgezonden naar Egypte door de Gereformeerde Zendingsbond. Hij deelt zijn bewondering voor de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer, wiens verzet tegen Hitler hem inspireert.

Teleurstelling en succes

In het boek schetst Segers hoe hij een onderdeel was van Den Haag, maar Den Haag ook een onderdeel van hem werd. Dat leidde regelmatig tot teleurstellingen, successen en een gevecht met de politieke spelregels. Segers vertelt over zijn betrokkenheid bij onder andere de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie, zijn inzet voor het manifest ‘Waardig ouder worden’ als reactie op de initiatiefwet Voltooid Leven van D66, en zijn betrokkenheid bij de coalitie Y, die streed tegen het leenstelsel. Hij zocht hierbij samenwerkingen met de niet altijd logische partners maar die samen met de ChristenUnie wel het verschil konden maken.

Boezemvijand

Segers is eerlijk over zichzelf en omschrijft zichzelf als een ‘hoopvolle realist met een hang naar harmonie en politieke vechtlust’. De voortdurende spanning tussen ideaal en werkelijkheid typeert het bestaan van een politicus, waarbij de gebrekkige nuances in de media vaak afbreuk doen aan ware intenties en bedoelingen. Segers besteedt veel aandacht aan D66, dat zich lang tegen de regeringsdeelname van de ChristenUnie verzette in 2017. De relatie tussen de twee partijen was ‘met afstand de meest complexe in mijn Haagse jaren’, schrijft Segers. Toch waren er ook overeenkomsten op onder meer migratie en klimaat. Vandaar ook de term ‘boezemvijand.”

Watermeloen

Maar een coalitie vraagt ook om menig meloen door te slikken, een klassiek politiek frame dat Segers introduceerde. Dat gold voor Rutte III en Rutte IV. Een politiek spel dat ook wel verslavend werkt, zo valt tussen de regels te lezen. Voortdurend op zoek naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen waarbij het compromis centraal staat; creativiteit en doorzettingsvermogen doorslaggevend zijn en de kracht om elke weer opnieuw de kansen te zien een randvoorwaarde is. De jaren in de politiek hebben Segers veranderd, getuige het antwoord van zijn vrouw: “Dat denk ik wel. Je bent tegenwoordig sneller boos en je lacht minder vaak dan vroeger.” In zijn kenmerkende stijl sluit dit boek af met de woorden: “Op hoop van zegen!”

Meer weten over het boek Macht en Onmacht? Dat kan! Op donderdag 14 december is Gert-Jan Segers te gast tijdens een online boekenlunch. Meld je hier aan voor de boekenlunch, waarbij je ook gelijk het boek kunt bestellen.