Kennisbank

Bloggers van belang: de kracht van taal

Door Anne van den Dool

Wanneer ik workshops en cursussen geef in het schrijven van columns en blogs, komen daar vaak veel verschillende typen mensen op af, allemaal met hun eigen wensen. De een is net zijn eigen bierbrouwerij gestart en wil op een vlotte manier kunnen vertellen over het brouwproces. De ander werkt voor een mensenrechtenorganisatie. De volgende leest ontzettend graag en wil haar leeservaringen delen via haar website.

De een is commerciëler van insteek, de ander meer artistiek. De een schrijft meer voor de buitenwereld, de ander meer voor zichzelf. Toch hebben zij ook iets gemeen: zij willen hun kennis en ervaringen delen met een groter publiek. En allemaal zijn zij bloggers van belang: ze hebben namelijk stuk voor stuk mooie verhalen te vertellen.

Die verhalen boven tafel krijgen is een prachtig proces. In de loop van zulke workshopsessies zie ik hoe deelnemers steeds meer hun eigen stem vinden: ze krijgen een beter idee van het onderwerp dat hun hart sneller doet kloppen en hoe ze daar het liefst over schrijven. Ze kiezen bijvoorbeeld voor een meer persoonlijke of juist zakelijke aanvliegroute, halen meer of minder andere auteurs aan, putten in meer of mindere mate uit hun eigen levenservaring.

Die zoektocht verloopt soepeler dankzij de voorbeelden die ze tijdens de sessies krijgen aangereikt: van bekende schrijvers, maar ook van elkaar. En altijd, valt me op, zijn ze meer onder indruk van elkaars werk dan van de stappen die ze zelf zetten. Alsof het brein maar al te graag vergeet wat het eerst nog niet wist of kon.

Misschien beseffen die deelnemers op dat moment zelfs nog niet wat voor een waardevolle vaardigheid ze zich eigen aan het maken zijn: het vermogen om jezelf uit te drukken in een krachtige tekst, die voor anderen de moeite waard is om te lezen, en waarmee je de lezer verrijkt met jouw kennis, inzichten en ervaringen. Als die tekst goed is opgebouwd en sterk is geformuleerd, maak je een veel grotere kans door te dringen in de gedachten van die lezer. Dat is de kracht van taal. Daar heb je je hele leven plezier van.

 

Doe mee met een workshop!

Wil jij je schrijfvaardigheid verbeteren? Leren hoe je pakkende blogs, columns, of juist zakelijke berichten schrijft? Doe mee met één van de workshops die Anne geeft bij de Public Affairs Academie!

Vanaf 22 september: Jouw invloedrijke pen: columns en blogs schrijven

27 september: Zakelijk schrijven met impact