Kennisbank

Recensie | What’s left? De puinhopen van links

Met de linkse partijen gaat het in Nederland niet voor de wind. Groenlinks, SP en de PvdA hebben samen minder zetels dan de PvdA op haar hoogtepunt alleen had. In de nieuwe documentaire 2Doc verkennen Juul op den Kamp (documentairemaker) en Johan Fretz (opiniemaker) waar het mis ging met één van die linkse partijen, de Partij van de Arbeid, en wat er over is van linkse politiek. 

Johan Fretz, zelf een kind van ouders die altijd op de PvdA stemden, begint de documentaire bij de tijd dat Joop den Uyl nog minister-president was. De hoogtijdagen van de sociaal-democratie, zoals hij het zelf noemt. Hij is duidelijk fan van Den Uyl, en analyseert hoe de partij onder de latere leiders is veranderd.

Met Wim Kok en het ‘afschudden van de ideologische veren’ begint de verandering bij de Partij van de Arbeid. Fretz laat zien dat de PvdA zelf bestuurde op het moment dat er gekozen werd voor een koersverandering naar meer neo-liberaal beleid. De problemen waar we nu tegenaan lopen zijn volgens hem een direct gevolg van die keuzes. Hoewel de documentaire een serieuze ondertoon kent, zit er ook een hele hoop humor in over politiek en politici.

Leuk aan de documentaire is dat drie van de verantwoordelijken van de afgelopen decennia gevraagd wordt om terug te blikken. Wouter Bos, Job Cohen en Diederik Samson geven los van elkaar hun kijk op de geschiedenis van de PvdA, wat zorgt voor een interessante dynamiek tussen heden en verleden. Tussen de fragmenten van het oude PvdA door analyseert Fretz samen met zijn coregisseur Juul van der Kamp waar het precies misgaat volgens hen. De makers hebben een duidelijke politieke mening, die ze ook niet onder stoelen of banken steken.

De documentaire geeft een mooie inkijk in de geschiedenis van de PvdA. Hoe ze vaak net niet de grootste werden, al waren ze er een aantal keer heel dicht bij. En ook hoe dat nu ondenkbaar zou zijn. De documentaire eindigt hoopvol voor iedereen die het linkse gedachtengoed een warm hart toedraagt, met een aantal linkse Kamerleden die volgens de maker nog het ‘echte’ linkse geluid laten horen.

Je kan de documentaire kijken op de website van 2Doc, of via de NPO-app.