Kennisbank

Recensie | Wankel koninkrijk

Tim de Wit begon in 2014 als correspondent in Londen voor de NOS en Trouw. In Wankel Koninkrijk geeft hij een weerslag van de onstuimige tijd waar het Verenigd Koninkrijk sindsdien in verzeild is geraakt, en vooral hoe dat bepaald wordt door verrassingen.

Neem bijvoorbeeld de Brexit. Zelfs de voorstanders gingen bij het referendum ervan uit dat de bevolking tegen zou stemmen. We weten allemaal dat dit anders uitpakte. Ook voor een journalist die net begint aan zijn correspondentschap een aaneenschakeling van onverwachte nieuwswaardige evenementen die het leven zeer enerverend maken. En waarvan duiding soms bijna onnavolgbaar is. Pijnlijk duidelijk wordt door het verhaal van Tim dat in het VK inderdaad sprake is van een wankel evenwicht. Bijvoorbeeld door de corruptie binnen de conservatieve partij en de sterke Russische invloed van oligarchen, die door vriendjespolitiek en grote sommen geld zelfs een zetel in The House of Lords bemachtigen. Dat leidt tot verdergaande polarisatie in de samenleving. Het verschil tussen de rijken in Londen en de ‘gewone’ mens die er ook woont en werkt uit zich in twee werelden. Aardig is de persoonlijke confrontatie die Tim hiermee krijgt door bijvoorbeeld zijn dates. Pijnlijk wordt het als de brand in het appartementencomplex Grenfell Tower wordt beschreven, en vooral het onvermogen om de bewoners snel aan nieuwe huisvesting te helpen.

Ook de situatie in Schotland en Noord-Ierland maakt duidelijk hoe wankel het koninkrijk is. De centrale macht in Londen heeft, mede door het districtenstelsel, onvoldoende oog voor wat in deze twee landen leeft. Vooral de gevolgen van de Brexit zijn in beide landen olie op het vuur van de nationalistische krachten (in Schotland) en de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen (Noord-Ierland). De recente ontwikkelingen worden in een historisch kader geplaatst, waardoor de lezer een breder begrip krijgt van de actuele situatie.

Een heerlijk boek voor in de zomervakantie én voor een ieder die meer inzicht wil krijgen in de verschillende krachten die maken dat het Verenigd Koninkrijk niet langer kan worden gezien als het land van de High Tea, Stiff Upperlip en William Shakespeare.