Kennisbank

Recensie | Het lijkt Washington wel

Het grote publiek denkt bij het woord “lobbyen” vaak vooral aan series als House of Cards, waar de president van de Verenigde Staten wordt belobbyd door het bedrijfsleven. Nu is dat maar een serie, die bovendien gaat over de VS, waar wel meer dingen groter en heftiger zijn. Toch lijkt het ook in Brussel af en toe op Washington, schrijft Peter Teffer in zijn nieuwste boek.

In ‘Het lijkt Washington wel’ beschrijft Teffer aan de hand van een aantal casussen hoe er in Brussel gelobbyd wordt. Na een introductie komen één voor één twaalf casussen langs, waarbij de auteur beschrijft hoe het begon, wat de verschillende standpunten van verschillende partijen waren en hoe het proces verlopen is. In het boek staat voor de lezer die minder bekend is met Europese besluitvorming ook een korte samenvatting van hoe de EU ook al weer werkt. Bovendien bevat het boek een handleiding om een WOB-verzoek in te dienen bij de EU; altijd handig.

De auteur is in de meeste hoofdstukken kritisch op hoe het proces dat wordt behandeld gegaan is. In het hoofdstuk over de landbouwlobby laat Teffer bijvoorbeeld vrij duidelijk merken dat er volgens hem sprake is van belangenverstrengeling bij werkgroepen van het Europees Parlement. Ook het ontbreken van notulen van bijeenkomsten van leden van de Europese Commissie en lobbyisten en het overwicht van het bedrijfsleven in de lobbycultuur in Brussel kunnen op kritiek van Teffer rekenen.

Toch is hij geen tegenstander van lobbyen, zo vertelt hij aan het eind van het boek. De manier waarop het nu gaat is echter niet heel transparant, en op Europees niveau moeten we alles doen om het vertrouwen van burgers te winnen, zo stelt Teffer. Zoals hij het zelf verwoordt: ‘Wanneer een wethouder wordt veroordeeld wegens omkoping, brengt dat mensen er niet toe om te pleiten de gemeente als bestuurslaag af te schaffen. Wanneer een EU-politicus een lobbyschandaal veroorzaakt, levert dat in de ogen van eurosceptici direct bewijs dat de gehele Europese bestuurslaag niet deugt’.

‘Het lijkt Washington wel’ leest makkelijk weg, met soms smeuïge verhalen over de gang van zaken in Brussel. Fijn is ook dat je tussen de regels door je kennis over de Europese besluitvorming weer een beetje opfrist. Teffer weet duidelijk uit te leggen hoe het proces richting een besluit verloopt, zonder te vervallen in technische, onnodige details.

Over de auteur
Peter Teffer is onderzoeksjournalist bij Follow the Money. Eerder schreef hij al het boek ‘Dieselgate: hoe de industrie sjoemelde en Europa faalde’ over het uitstootschandaal bij Volkswagen. Voor EUobserver schreef hij jarenlang artikelen vanuit Brussel, waar ook een deel van de inspiratie voor dit boek vandaan kwam.