Recensie | Bidden en binden
Deze week vindt ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ plaats. Eigenlijk stond de echte Boekenweek deze week op de planning, maar door corona wordt die verplaatst naar de zomer van 2021. Om de boekhandels toch te steunen vindt deze week daarom het Voorwoord plaats. Daar doen we bij de Public Affairs Academie natuurlijk graag aan mee, met recensies van politieke boeken!
De eerste recensie van deze week gaat over ‘Bidden en Binden’, geschreven door Riekelt Pasterkamp. Het boek gaat in op de rol van Gert-Jan Segers en de ChristenUnie in het derde kabinet-Rutte, van april 2020 tot de val van het kabinet. Het schetst de drie grote kwesties voor de partij in die periode vanuit een blik achter de schermen; Kerken, Lelystad en Moria.
Als kleinste regeringspartij leek het vooraf geen makkelijke opgave om een eigen geluid te laten horen in de coalitie, maar als de peilingen een beetje kloppen lijkt dat toch redelijk gelukt; de ChristenUnie staat als kleine partij op 1-3 zetels winst. Dat terwijl andere coalitiepartijen CDA en D66 harde klappen lijken te krijgen voor hun regeringsdeelname, en zakken in zetels.
Het boek laat zien hoe de ChristenUnie haar stempel heeft gedrukt op de coalitie, maar ook hoe lastig dat soms was. Regeren betekent toch ook compromissen sluiten, helemaal voor een kleinere partij in de coalitie. Sprekend is het voorbeeld van de dividendbelasting, die door Kamerlid Eppo Bruins een ‘meloen die doorgeslikt moet worden’ genoemd werd. De uitspraak werd daarna in debatten regelmatig herhaald en kwam zelfs voorbij op het partijcongres en later in Zondag met Lubach.
Toch krijgt de ChristenUnie soms ook zeker dingen voor elkaar. In het begin van de kabinetsperiode was dat al het kinderpardon wat er door kwam, afgelopen jaar hield de partij samen met D66 definitief de opening van Lelystad Airport tegen, zo schrijft Pasterkamp.
Het boek sluit af met een hoofdstuk op 17 maart, in de toekomst dus. De ChristenUnie hoopt op zeven zetels in de uitslag, en overweegt om weer mee te doen in de formatie. Segers zelf geeft de laatste tijd steeds vaker aan dat dat voor hem geen must is, zoals vanochtend nog bij de NOS. Eerder gaf hij al aan dat de prijs in elk geval hoger zal worden bij een volgende deelname.
Vrouwen
Het boek wordt onderbroken door interviews met zeven vrouwen die dicht bij Segers staan. Zo komen Kamerleden Mirjam Bikker en Carla Dik-Faber langs en minister Carola Schouten, die in de Tweede Kamer en het kabinet samenwerken met Segers. Ook vertelt familie in de interviews over Segers, in de vorm van zijn oudere zus en drie dochters.
De interviews onderbreken het politieke verhaal, waar het in de rest van het boek toch vooral over gaat, en bieden ruimte om de lijsttrekker wat meer persoonlijk neer te zetten.
Over de auteur
Riekelt Pasterkamp werkte voor het Reformatorisch Dagblad, en is sinds 2009 freelance journalist en presentator. Hij schreef eerder boeken over de Nederlandse militaire missie in Uruzgan en over de eerste keer dat de ChristenUnie meedeed in een regering. Dat was in het vierde kabinet-Balkenende, waar ze samen met het CDA en de PvdA inzaten.
*Foto: Eljee Bergwerff