Kennisbank

Recensie | Acht jaar Achtuur

Ron Fresen stopt als politiek duider en verslaggever van het NOS achtuurjournaal, het vlaggenschip van de Nederlandse televisie. Daarom schreef hij een boek met een terugblik op acht jaar achtuurjournaal. In het boek beschrijft Fresen zijn weg naar journaal. 

Na verschillende inschrijfpogingen wordt hij niet aangenomen op de journalistiekopleiding en besluit hij zelf Radio West op te richten. Na een lange periode waarin hij vooral op het Haags stadhuis te vinden was, maakte hij een tussenstap naar Veronica om daarna weer terg te keren in bij regionale zender. Hij werd verslaggever van TV West en was vooral in en rond de verschillende gemeentehuizen te vinden in de omgeving Den Haag. Acht jaar geleden maakte hij de overstap naar het achtuurjournaal.

In het boek wordt de dynamiek tussen de politici en de journalisten op beeldende wijze omschreven. Het is net of je het Ron Fresen zélf hoort vertellen, op zijn eigen treffende wijze. Hij vertelt over zijn manier van nieuws vergaren, de relaties die hij opbouwt en het gevoel voor scoops. Hij gaat in op de impact van corona op zijn werk. Fresen hekelt het veranderende politieke klimaat en de weerslag hiervan op de rol van de journalistiek. Toen in 2015 de NOS-uitzending werd onderbroken door Tarik Z., die medewerkers met een neppistool bedreigde, was dat de aanleiding om naar het dak te verhuizen, met uitzicht op het Binnenhof. Maar naarmate ook de polarisatie in het publieke debat rond corona ontstond, had dat ook direct impact op de wijze van werken.

Fresen wil in het boek verantwoording afleggen. Vanuit de grote verantwoordelijkheid die het journaal heeft als nieuwsbrenger. Maar ook als tegenwicht tegen alle makkelijke kritiek van partijdigheid.

Bij het verschijnen van het boek kwam ook de gezondheid van Fresen uitgebreid in het nieuws: uitgezaaide prostaatkanker. In de Online Boekenlunch bij de Public Affairs Academie gaf hij aan dat de aandacht die hiervoor kwam totaal buiten proportie was. Immers: zijn boek ging niet over zijn ziekte, maar vooral over zijn werk als politiek duider. Zijn visie op het vak. Zijn terugblik en weging. Als er een reden was voor het stoppen van Freser als duider, dan was dat de toenemende polarisatie en versnippering. Dat maakt het vak aanzienlijk minder leuk, aldus Fresen.

Acht jaar achtuur wordt uitgegeven door Uitgeverij Balans en is nu te koop.

Over de auteur
Ron Fresen (1958), geboren in Den Haag, is journalist sinds 1987. Hij was een van de oprichters van de regionale omroep RTV West. Sinds 2004 is hij werkzaam als verslaggever en later politiek duider voor de NOS in Den Haag.