Kennisbank

Verslag: Politieke beloftes bij de Public Affairs Academie

Vorige week vrijdag waren de voorzitters van vier jongerenpartijen te gast bij de Public Affairs Academie voor een online event. We gingen met hen in gesprek over de rol van hun jongerenpartij ten opzichte van de ‘moederpartij’, de aankomende Tweede Kamerverkiezingen en natuurlijk hoe zij de coronacrisis beleven.

Te gast waren Luna Koops van de Jonge Socialisten (jongerenpartij van de PvdA), Siewerd de Jong van PerspectieF (ChristenUnie), Wouter Ubbink van DWARS, (GroenLinks) en Annabel Broer van de Jonge Democraten (D66). Eerst de actualiteit. Hoe gaan de voorzitters om met de coronacrisis, die toch ook hun organisatie treft? Hoe vervullen ze nu hun functie? Is hun bestuursjaar nu ten einde, of gaan ze tijdens de crisis ‘gewoon’ door?

Relatie met moederpartij
Door naar één van de onderwerpen waar wij zelf erg benieuwd naar waren. Hoe werkt dat met zo’n jongerenpartij? Wat is de relatie met de ‘moederpartij’, zijn ze het vaak oneens? En hoeveel invloed heb je dan op die moederpartij als jongerenpartij? Het bleek dat er echt vier voorzitters van verschillende partijen aan tafel zaten. Voor een jongerenpartij van een fractie die in de coalitie zit, ligt het toch iets anders dan wanneer zij volop oppositie kunnen voeren. Bij PerspectieF en de Jonge Democraten weten ze dat hun respectievelijke moederpartijen zich hebben gecommitteerd aan het regeerakkoord. Daar is niet veel in te veranderen, hoe graag de jongerenpartijen dat soms ook zouden willen. Bij DWARS en de Jonge Socialisten ligt dat anders:

Rol van de media
Tijdens het gesprek kwam ook de rol van de media aan bod. Fractievoorzitters van politieke partijen zitten regelmatig aan tafel bij alle talkshows, maar de voorzitters van een jongerenpartij zie je daar veel minder terug. Wijzen zij de uitnodiging vaker af? Of worden zij gewoon een stuk minder vaak uitgenodigd? En moeten ze hun mediaoptredens verantwoorden aan de moederpartij, of staan ze daarin los van elkaar?

Jongerenpartijen en lobbyisten
Tweede Kamerleden worden regelmatig benaderd door lobbyisten, die hen vragen op te komen voor een bepaald belang. We hoorden al dat de vier aan tafel zelf het belang van jongeren bepleiten bij hun moederpartij, maar worden de jongerenpartijen zelf eigenlijk belobbyd? Zij hebben immers directe lijntjes met Tweede Kamerleden, fractievoorzitters en misschien zelfs ministers of staatssecretarissen.

Coalitie na maart 2021?
Door de hele situatie rondom corona wordt soms bijna vergeten dat we in het jaar voor de verkiezingen van een nieuwe Tweede Kamer zitten. Voor de coronacrisis zagen we al dat partijen zich begonnen te profileren, zoals bijvoorbeeld D66 deed met #ikmaakmedrug. Nu de crisissfeer wat minder lijkt te zijn, zien we deze profileringsdrang weer enigszins terugkomen; de VVD komt sterk op voor ondernemers, de PvdA blijft herhalen dat we de rekening van corona niet bij Jan Modaal mogen neerleggen en D66 pleit voor een Europese oplossing uit de crisis. We vroegen de jongeren hoe zij kijken naar de aankomende verkiezingen. Eerst, welke partijen zitten er in de volgende coalitie?


Op de hoogte blijven van de activiteiten van de Public Affairs Academie? Klik hier!