Kennisbank

Politiek verlies, professionele winst

Interview met Annelle van der Wel


Door Kees Broere


Van een zenuwslopende uitslagendag was bij Annelle van der Wel geen sprake. Leve de zondagsrust, ook op de beslissende dag van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Annelle was zelf kandidaat en hield de uitslagen bij. Maar online via WhatsApp was ze niet te vinden. ‘Heerlijk, ik doe het al jaren zo op zondag.’ Nu blikt ze terug. ‘Ik heb als campagnevoerend politicus enorm veel geleerd, juist ook voor het werk dat ik als PA-adviseur doe voor Van Oort & Van Oort.’

Het was razend druk en soms qua tijd wel een beetje lastig te combineren. Annelle van der Wel (23) heeft een voltijdsbaan als Public Affairs adviseur bij Van Oort & Van Oort, maar stond ook op de lijst van de ChristenUnie (CU) voor het Europees Parlement. Als nummer 8 verwachtte ze echt niet dat zij rechtstreeks zou worden gekozen. Haar ging het er vooral om ervaring op te doen met het politieke handwerk. En wat dat betreft had ze van de afgelopen campagne-maanden geen seconde willen missen.

Daarnaast hoopte ze uiteraard op een positief resultaat voor haar partij, die in het vorige Europese Parlement met één zetel was vertegenwoordigd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen eind vorig jaar trok de CU minder kiezers dan gehoopt. En ook bij deze verkiezingen voor Brussel pakte het anders uit. De CU raakte haar ene zetel kwijt.

Ben je teleurgesteld?

‘Ja, absoluut. Het is best wel zuur, deze uitslag. We hebben met z’n allen zó hard voor een beter resultaat gewerkt. Voor minstens toch het behoud van die ene zetel. Maar het heeft dus niet zo mogen zijn. Ik vind het nu, een dag nog maar na het bekend worden van de definitieve uitslagen, moeilijk om precies te kunnen analyseren waarom het zo is gelopen. Misschien heeft het te maken met de secularisering die in Nederland nog altijd toeneemt. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn; dat zullen we ongetwijfeld nog wel bestuderen. Jammer dus, maar dan doel ik op de uitslag. Als ik kijk naar wat ik de afgelopen tijd heb gedaan, dan voel ik mij bepaald niet somber gestemd. Ik bedoel, met het voeren van de campagne heb ik zoveel ervaring opgedaan. Het was echt super leerzaam voor me.’

Tijdens de campagne heb je een keer gezegd dat iets als de uitslag “in Gods hand” ligt. Dat is natuurlijk een uitdrukking. Maar voor jou als gelovige jonge vrouw zal het toch betekenis hebben?

‘Zeker. Als ik zeg dat iets in Gods hand is, bedoel ik niet te zeggen dat alles gestuurd en vooraf bepaald is, dat alles al vastligt. Ik bedoel het eerder als een belofte, als iets dat het mij mogelijk maakt de toekomst hoopvol tegemoet te gaan. Want uiteindelijk, en daarin speelt mijn geloof wel degelijk een rol, zal het goed komen. Ik geef je een voorbeeld. In Nederland en op veel andere plekken in Europa hebben we te maken met de groei van extreem rechts. Ja, ik zeg extreem rechts, want in Europa heb je nog wel fellere, meer extreem rechtse partijen dan wij hier in Nederland kennen. Vind ik dat zorgelijk? Reken maar! Maar hoe zorgelijk ook, ik heb tevens het vertrouwen dat het goed zal komen, al is dat in sommige gevallen misschien wel nadat we de aarde hebben verlaten. Dat vertrouwen geeft mij rust. En verder moet ik zelf als mens natuurlijk aan de slag. Ik weet dat ik de wereld niet kan redden, en dat hoef ik ook niet. Maar ik kan wel bijdragen aan een iets betere wereld.’

”Door mijn werk voor de CU-campagne heb ik de politiek meer van binnenuit leren kennen. Dus dat is ontzettend nuttig voor een PA-adviseur; ons werk is immers inherent politiek.”

Je combineerde de afgelopen tijd het werk van een politicus met het werk van een PA-adviseur, een belangenbehartiger namens maatschappelijke organisaties. Vonden klanten die combinatie wel eens knellen?

‘In zijn algemeenheid kan ik zeggen dat het prima samen kon gaan. Ja, er zijn klanten geweest die over de combinatie soms kritische vragen hebben gesteld. Daar is natuurlijk ook helemaal niks mis mee. Bij Van Oort & Van Oort werken we met tal van verschillende organisaties. Maar voor alle geldt dat zij een op punten vergelijkbare maatschappelijke opstelling en betrokkenheid hebben. Zelf heb ik nooit het gevoel dat ik voor die organisaties werk doe waar ik niet achter kan staan. En aan de andere kant laat ik de klanten zien dat ik in mijn werk als adviseur wel degelijk een neutrale belangenbehartiger kan zijn. Het is de klant, bijvoorbeeld, die aangeeft met welke partijen hij via mij contact wenst te leggen. Dat kan, ik noem maar wat, ook de PVV zijn. Want wat je verder van die partij ook denkt, dat zij groot en invloedrijk is, is momenteel uiteraard een feit.’

En hoe heb je zelf die combinatie ervaren?

‘Ik vind dat beide zaken elkaar ook kunnen versterken en mij verrijken. Ik heb het eigenlijk ook niet als een conflict ervaren, zelfs niet als een potentieel conflict. Sterker nog, door mijn werk voor de CU-campagne heb ik de politiek meer van binnenuit leren kennen. Dus dat is ontzettend nuttig voor een PA-adviseur; ons werk is immers inherent politiek. Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat mijn politieke ervaringen van mij nu juist een betere adviseur hebben gemaakt! Iemand die het politieke spel beter kent. Die in zijn algemeenheid een hoop nieuwe mensenkennis heeft opgedaan. Die zeker veel heeft opgestoken van de werkwijze en de macht van media. En die, dat is misschien wel een van de belangrijkste dingen, beter het belang is gaan zien van “taal”, van de noodzaak en mogelijkheden om mensen mee te krijgen in je verhaal.’

Dus gloort nu een glorieuze PA-toekomst voor je?

‘Daar is het mij natuurlijk niet om te doen geweest. En het is eerlijk gezegd nu ook niet de enige vraag die ik mij stel. Ik zag mijzelf niet als een echte politicus, want ik ben immers nog nooit ergens gekozen. Ik heb wel iets gedaan dat ik heel erg interessant vond en waarvan ik ontzettend veel heb geleerd. Stop ik nu met alle politiek? Is het advieswerk nu mijn verdere leven? Echt, je denk toch niet dat ik volgens een nauwkeurig opgezet plan werk? Ik ben 23! Ik heb nog een heel leven te gaan. Gelukkig wel.’

Kees Broere

Met meer dan 40 jaar ervaring als journalist en schrijver heeft Kees duizenden artikelen geproduceerd voor landelijke media, honderden reportages voor televisie en radio gemaakt, en zes boeken geschreven. Kees Broere staat bekend om zijn open blik en combineert scherp inzicht met een verfrissende bescheidenheid.