Kennisbank

Natuur, milieu, klimaat: hoe past 2018-2019 in onze geschiedenis?

Het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis biedt elk jaar een overzicht van het reilen en zeilen van ons parlement, in het perspectief van het verleden. Eind 2019 kwam het opnieuw uit, en dit keer staat het boek in het teken van natuur, milieu en klimaat, thema’s die het parlementaire debat domineerden in 2018-2019.

Het boek bestaat voor het eerste (grote) deel uit artikelen van deskundigen over de opkomst en de invloed van de begrippen natuur, milieu en klimaat in het parlementaire debat. De opkomst en neergang van groene consensus in de politiek en belangrijke publicaties die het debat vormden komen langs, zoals het rapport van de Club van Rome. Uiteraard is er ook ruimte voor smeuïg politiek spel – bijvoorbeeld de val van het kabinet-Lubbers in 1989 over milieuproblematiek.

Naast diepgravende historische beschouwingen wordt er met VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff teruggeblikt op zijn rol in het jaar, wordt het meest spraakmakende milieudebat teruggehaald en is er ruimte voor een reflectie op het taalgebruik van Kamerleden en bewindspersonen. Deze minder ‘zware’ hoofdstukken zorgen ervoor dat het boek iets makkelijker leesbaar is.

Het boek geeft ook een parlementair jaaroverzicht. Vanaf september 2018 worden per maand de hoogtepunten en opvallende zaken besproken, wat goed laat zien hoeveel er eigenlijk wel niet gebeurt in een politieke jaargang. Lili en Howick, de dividendbelasting, de proefballonnetjes van Dijkhoff, het vertrek uit de Kamer van CDA-leider Sybrand Buma en D66-voorman Alexander Pechtold, het drama met de Stint, het Klimaatakkoord en later het Pensioenakkoord, en als klap op de vuurpijl nog het begin van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Kortom: alle relevante politieke gebeurtenissen komen voorbij.

In de tweede helft van ‘Natuur, Milieu, Klimaat’ staan de schrijvers eerst stil bij de herinneringen aan oud-politici die overleden zijn. Als laatste recenseren de auteurs een aantal andere politieke boeken die in het afgelopen jaar uitgekomen zijn.

Voor de doorgewinterde politiekfanaat die ook geïnteresseerd is in natuur, milieu en klimaat is dit boek op het lijf geschreven. Het boek biedt een uitgebreid overzicht van de opkomst van deze begrippen in de parlementaire geschiedenis, geïllustreerd aan de hand van duidelijke voorbeelden. Doordat het boek echt de diepte ingaat is het voor de minder politiek-geëngageerde lezer geen boek om in één ruk uit te lezen. Desalniettemin is het boek ook voor een dergelijk publiek een mooie aanrader.

Het boek kost €22,90. Je kan het hier kopen.

Over de auteurs

Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis is een samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit en Stichting Parlementaire Geschiedenis in Den Haag. Het CPG stelt het boek samen in samenwerking met meerdere auteurs, die allen een bijdrage leveren aan onderwerpen gerelateerd aan hun expertise