Kennisbank

Hoe wij hier ook samen kwamen – de kracht van verhalen

Verhalen verbinden, dat is misschien wel de essentie van het boek dat Kathleen Ferrier heeft geschreven.  Als docente, politicus, politiek activist en publicist heeft ze de kracht van het verhaal ontdekt. En in Hoe wij hier ook samen kwamen geeft zij voorbeelden van deze verbindende kracht.

Haar verhaal is in feite een verder uitgewerkt essay van de Anton de Kom-lezing die zij gaf in 2019. De Surinamer De Kom is voor haar een voorbeeld van een man die door het vertellen van verhalen over het slavernijverleden van Suriname, mensen bewust maakte van hun verleden en heden. De Nederlandse koloniale overheid moest niets hebben van De Kom’s activiteiten en zette hem in 1933 op de boot naar Nederland. Daar ging hij door met het geven van lezingen en het schrijven van zijn belangrijkste boek Wij slaven van Suriname. 

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 sloot De Kom zich aan bij het verzet. In 1944 werd hij door de Duitsers gearresteerd, naar een Duits concentratiekamp gestuurd waar hij een jaar later overleed. Het boek Wij slaven van Suriname was lange tijd vrij onbekend in Nederland maar rond de eeuwwisseling kwam er meer aandacht voor. Sinds 2002 wordt er jaarlijks een Anton de Kom-lezing gehouden in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

In Hoe wij hier ook samen kwamen  bouwt ze voort op de verhalen van De Kom maar vertelt ze ook hoe ook in Brazilië, Chili en Hongkong, alsmede in haar geboorteland Suriname, verhalen een grote rol speelden. Centraals staat de stelling: als mensen elkaars taal niet meer (willen) verstaan, wordt elke vooruitgang geblokkeerd. Ze eindigt, geheel in de geest van haar verhalen, met een pleidooi: ‘Ieder van ons heeft macht door taal, zwijgen kan niet meer’.