Kennisbank

Fake news in coronatijden, met Pelle Matla

Op 23 november was Pelle Matla te gast bij de Public Affairs Academie. Hij ging onlangs op zoek naar de bron van een folder met anti-corona propaganda die bij hem op de mat viel. Tijdens die zoektocht kwam hij terecht in een schimmig gebied van ‘media met een mening’ en anonieme uitgevers-distributeurs, waarover hij vertelde in de lunchtalk. Hieronder vind je een paar korte fragmenten uit dat gesprek!

Laten we eens terug gaan naar waar Pelle’s hele zoektocht begon. Pelle krijgt een buurtkrantje ‘de Posthoorn’ via de post, met daarin een folder met in knalrode letters: ‘De waarheid over COVID-19’. Pelle besluit te achterhalen waar de folder vandaan komt; heeft de uitgever het meegestuurd of was het misschien de distribiteur? De redactie van de Posthoorn blijkt niets af te weten van de folder en Pelle wordt via via doorverwezen naar regionale distributeurs. Die verzekeren hem ook van niets te weten, waardoor Pelle op een dood spoor lijkt te komen, tot een anonieme tipgever hem belt..

Fake news

In de folder staat Dr. Li-Meng Yan centraal, die bekendstaat om haar controversiële meningen over het coronavirus. Ze is o.a. te gast geweest bij de Tucker Carlsonshow in de VS, waarna fragmenten van dat gesprek op Facebook en Twitter het label ‘onjuiste informatie’ kregen. Tijdens de lunch-talk gaat Pelle samen met Marielle daarom ook in op de vraag of deze folders nepnieuws zijn, en wat dat dan precies inhoudt:

Vaccinaties

Momenteel is er in Nederland veel te doen rond de vaccins die er aan komen tegen het coronavirus. Uit peilingen blijkt nog niet iedereen meteen ‘ja’ te zeggen tegen een mogelijk vaccin, zelfs niet onder het zorgpersoneel. Reden genoeg om eens aan Pelle te vragen of hij rond vaccins ook van dit soort folders in de bus verwacht, of dat dat onderwerp toch anders ligt.

Verkiezingen en fake news

Rond verkiezingen is nepnieuws de laatste jaren ook een steeds groter thema. Bij de verkiezingen in de Verenigde Staten onlangs werden in de 24 uur na het stemmen meerdere nepnieuwsberichten verspreid. Ook in Nederland wordt al rekening gehouden met de opkomst van nepnieuws rondom de verkiezingen; minister Ollongren gaat o.a. een onafhankelijke commissie instellen om desinformatie in de gaten te houden. In het gesprek kwam dit ook aan bod: verwacht Pelle rond de verkiezingen ook veel nepnieuws? En gaat dat dan op dezelfde manier, via folders in de brievenbus?