Analyse: de Miljoenennota in 7 visualisaties
Dinsdag was het Prinsjesdag! Hét startschot voor het politieke seizoen, maar ook het moment waarop men stilstaat bij de politiek-economische realiteit van het moment. Maar wat vertellen de data ons? Hoe staat de economie er op dit moment voor? En wat is de impact van de coronacrisis tot nu en met het oog op de komende jaren? Wij zochten het voor je uit en hebben de belangrijkste bevindingen uit de Miljoenennota voor je op een rijtje gezet in zeven visualisaties.
Tip: de meeste visuals zijn interactief. Ga er met je muis overheen om extra info te zien.
De Miljoenennota uitgeschreven
In de Miljoenennota wordt een (politieke) samenvatting gegeven van alle rijksbegrotingen die door het kabinet worden ingediend. Verschillende beleidskeuzes worden toegelicht en in de nationale en internationale economische context geplaatst. Naast veel tabellen en figuren bevat de Miljoenennota ook tekstuele passages die de lezer een idee geven van de koers die het kabinet wil inzetten. Ondanks het feit dat het kabinet op dit moment demissionair is, valt hier toch het nodige uit te halen. We hebben de platte tekst uit de Miljoenennota’s voor 2020 (opgesteld toen corona nog geen issue was), 2021 (eerste corona-Prinsjesdag) en komend jaar naast elkaar gelegd.
Wat direct opvalt is dat de termen ‘corona’ en ‘coronacrisis’ in de Miljoenennota over het jaar 2020 (zie boven) nog ontbrak; logisch, want toen het document werd opgesteld kon het virus nog niet worden voorzien. Verder lijken de woorden gerelateerd aan dossiers wat beter verdeeld: zo is een term als ‘zorg’ nog niet zo dominant en zijn ook thema’s als ‘onderwijs’, ‘investeringen’ en ‘veiligheid’ te vinden.
Dat is in 2021 wel anders (zie boven). De coronacrisis en zorgen over de economie domineren de tekst. Een thema als ‘brede welvaart’ krijgt een stuk minder aandacht, terwijl het aandeel voor ‘zorg’ relatief gezien een stuk groter is. Niet voor niets doet een woord als ‘goed’ het een stuk minder in corona-editie 2021.
In Miljoenennota 2022 (zie boven) 2022 zijn de verschillen nog een tandje heftiger. Zorg domineert de tekst en komt met afstand het meest voor, gevolgd door ‘coronacrisis’ (en daaraan gerelateerde termen). Toch verschijnen ook deels aan corona gerelateerde thema’s als onderwijs, veiligheid en de arbeidsmarkt. In 2022 is de aandacht voor het thema ‘brede welvaart’ nog weer wat kleiner.
Uitgaven en inkomsten
Als we de woorden even achter ons laten en in de cijfers duiken, is het goed allereerst te kijken naar uitgaven en inkomsten. Ook hier hebben we even niet-coronajaar 2020 en de coronajaren 2021 en 2022 met elkaar vergeleken. Wat hier opvalt, is dat de uitgaven wederom gestegen zijn, maar dat het ‘gat’ met de inkomsten kleiner is dan in de Miljoenennota van 2021.