‘Altijd. Overal.’ – en voor iedereen
Govert was nooit te beroerd om even langs te komen. Mijn vroegere buurman hier op Curaçao weet immers alles van auto’s en kan eindeloos veel lol beleven aan mensen als ik, die zo goed als nul verstand van voertuigen hebben. In het weekeinde, maar als het moest ook ’s avonds na zijn werk, nam-ie graag zijn gereedschapskist mee om mij weer de weg op te helpen.
Govert is een makamba, iemand die voluit ook wel ‘witte Europese Nederlander’ wordt genoemd. Binnen het Nederlands koninkrijk heeft zo’n betiteling enig nut. Er zijn immers ook gekleurde Europese Nederlanders. En er zijn de mensen op de Caribische eilanden van het koninkrijk, de vroegere Nederlandse Antillen, die niet Europees en meestal ook niet wit zijn.
De cliché-makamba is de man of vrouw die op het tropische eiland op 31 december om 7 uur ’s avonds het vuurwerk groots laat knallen, omdat het dan in Nederland middernacht en dus nieuwjaar is. Die op zondagochtend om 9 uur naar de eilandkroeg gaat om met vrienden te gaan kijken naar, pak ’m beet, de voetbalwedstrijd PSV-AZ. En die elke dag het NOS Journaal wil zien.
Ik dacht dat hij een grap maakte, die ene keer dat Govert zei dat hij haast had met de reparatie van mijn auto, omdat ‘over een kwartier’ het Journaal zou beginnen en hij thuis wilde zijn. Het was kwart voor acht in de avond. Let wel: Curaçaose tijd. In Nederland dus al ruim na middernacht. Dus hoezo Journaal?
Maar nee, hij had gelijk. Wie wil, kan op Curaçao op drie manieren het Journaal zien. ‘Live’, dus ergens in de Curaçaose middag. Terugkijkend via NPO Start, de NOS-website, of anderszins online. Of, inderdaad, volgens de programmering van een zender die net doet alsof het normaal is dat om 8 uur in de tropenavond Rob Trip quasi-live op de buis is.
Aan de top
Dat voor zo’n uitzending belangstelling bestaat, zegt iets over het bijzondere wezen dat makamba heet. Maar het zegt ook iets over het NOS 8 Uur Journaal. Over de kracht die dat programma nog altijd heeft. Het blijkt ook in Nederland elk jaar weer. Het vertrouwen in de MSM, de main stream media, mag dan afnemen, NOS Nieuws staat nog steeds aan de top.
En dat is terecht.
Bij mensen die beroepsmatig omgang hebben met de pers, in Den Haag en daarbuiten, is het vaak bon ton om met lichte of zware afkeuring over de NOS als nieuwsmedium te spreken. Tegelijkertijd gaat het hier bijna altijd om mensen die hopen dat zijzelf, of in elk geval ‘het nieuws’ dat zij menen te vertegenwoordigen, het Journaal zal halen.
Wees kritisch. Wees gezond wantrouwend. Maar besef goed: de NOS heeft de publieke taak om voor iedereen het nieuws te brengen; voor de praktisch geschoolden al evenzeer als voor de hoogleraren. En of dat al niet genoeg is, werken bij de NOS honderden vrouwen en mannen uit alle geledingen van de samenleving, die het journalistieke vak energiek en serieus uitoefenen, en dat ook nog eens doen vanuit de oprechte overtuiging dat zij, als vertegenwoordigers van de vrije pers, een bijdrage kunnen leveren aan het onderhoud en de versterking van de democratische rechtstaat.
Onmisbaar
De vorige hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff, was zich op zijn eigen bescheiden manier scherp bewust van de zeer verantwoordelijke maatschappelijke taak die als leider van een grote en zeer diverse nieuwsorganisatie jarenlang op hem rustte. Voor zijn opvolger, Giselle van Cann, geldt dat niet minder. De mensen bij NOS Nieuws doen dan ook zo veel meer dan het omzetten van de actualiteit in beeld, geluid en tekst. Zij zijn onmisbaar binnen het fatsoenlijke land dat Nederland nog steeds kan zijn.
Denk hier eens aan, een volgende keer dat u, bijvoorbeeld als Haagse professional, smalend denkt te moeten spreken over de tekortkomingen van ‘de staatsomroep’. Zeker, alles kan altijd beter. Maar wie mijn buurman op Curaçao om 8 uur ’s avonds met een kop koffie binnen op de bank krijgt, die doet wel degelijk iets bijzonders.
Kees Broere – Met meer dan 40 jaar ervaring als journalist en schrijver heeft Kees duizenden artikelen geproduceerd voor landelijke media, honderden reportages voor televisie en radio gemaakt, en zes boeken geschreven. Kees Broere staat bekend om zijn open blik en combineert scherp inzicht met een verfrissende bescheidenheid.