EVENT AGENDA

Online Boekenlunch met Nele Beyens!

Els Borst – geboren Eilers – (1932-2014) was van 1994 tot 2002 namens D66 minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in de paarse kabinetten-Kok. Zij stond aan de basis van ons huidige zorgstelsel en was voor veel Nederlanders een van de betrouwbaarste en geliefdste politici van die tijd. Inmiddels is Ernst Kuipers minister op dat ministerie, als eerste medicus sinds Els Borst. Bij de Public Affairs Academie gaat auteur Nele Beyens hierover tijdens onze online Boekenlunch in gesprek met Marielle van Oort.

Toen Borst op tweeënzestigjarige leeftijd minister werd, had zij een lange carrière in de gezondheidszorg achter de rug. Opgeleid als arts was zij onder meer medisch directeur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad en bijzonder hoogleraar evaluatieonderzoek van het klinisch handelen aan de Universiteit van Amsterdam. Als minister voerde zij de wettelijke regeling voor euthanasie en hulp bij zelfdoding in, de eerste ter wereld. Zij maakte serieus werk van de strijd tegen het roken, voerde een donorregistratie in, gaf patiënten medezeggenschap in de zorg en bereidde de invoering van de basisverzekering voor.

Els Borst. Medicus in de politiek is een pakkende biografie over een vrouw die als moeder van drie jonge kinderen stap voor stap een indrukwekkende loopbaan wist op te bouwen. Nele Beyens mocht daarbij gebruikmaken van de persoonlijke archieven van Els Borst en van haar familie. Deze biografie bood haar daarnaast de gelegenheid de fascinerende geschiedenis van vijftig jaar Nederlandse gezondheidszorg bloot te leggen.

Nele Beyens is historica en docent aan de Open Universiteit. Eerder verscheen van haar Overgangspolitiek, De strijd om de macht in Nederland en Frankrijk na de Tweede Wereldoorlog (2009). Voor haar biografie over de negentiende-eeuwse gynaecoloog Hector Treub: Immer bereid en nooit verlegen ontving zij in 2014 de G.A. Lindeboomprijs.

Online Boekenlunch
Op donderdag 27 januari a.s. is Nele Beyens te gast bij de Public Affairs Academie om tijdens een online Boekenlunch te praten over haar nieuwe boek. Het gesprek zal ongeveer drie kwartier duren, van 12.00 – 12.45 uur. We zenden het gesprek online uit, waarbij er tijdens het gesprek uiteraard ook genoeg ruimte is om je eigen vragen te stellen.

Kosten en aanmelding
Deelname aan deze boekenlunch is gratis.
Eén werkdag van tevoren ontvang je van ons een link naar de online sessie.

Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier. Neem voor vragen gerust contact met ons op.

[contact-form-7 id=”5916″ title=”Responsief aanmeldformulier | Online boekenlunch met Nele Beyens”]