EVENT AGENDA

Online boekencafé: Lodewijk, de val van een politiek talent

Een zeer intelligent en uiterst begaafd politicus. Zo wordt Lodewijk Asscher, voormalig kroonprins van de PvdA, beschreven in het nieuwe boek van Wilfred Scholten. Lodewijk biedt een onthullend portret van een stoïcijnse optimist die viel, weer opstond, en vervolgens gedwongen werd af te treden. Op donderdag 20 mei organiseren we een online boekencafé waarin Wilfred je alles vertelt over hoe hij Asscher heeft leren kennen. Doe ook mee!

Ooit was Lodewijk Asscher het grootste talent bij de PvdA. Toch leed hij, na vier jaar minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Kabinet Rutte-II te zijn geweest, bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 een historische nederlaag. Hij belandde in de oppositiebanken en wilde zich dolgraag revancheren bij de verkiezingen van maart 2021. En dat leek te lukken – de PvdA steeg in de peilingen en een goede verkiezingsscore was in de maak. De toeslagenaffaire gooide echter roet in het eten. Asschers rol als minister tijdens het schandaal leidde ertoe dat hij zijn plek als lijsttrekker – in tegenstelling tot zijn collega’s bij andere partijen – ter beschikking stelde en daarmee terugtrad uit de politiek.

Asscher heeft in zijn politieke carrière niet veel verkiezingen gewonnen. En als hij won, zat er altijd een randje aan. In 2006, bij de enorme overwinning van de PvdA in Amsterdam, bleek lijsttrekker Asscher voorbij te zijn gestreefd door de nummer twee op de lijst: Ahmed Aboutaleb, de huidige burgemeester van Rotterdam. Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2019 werd de PvdA tot veler verrassing de grootste. Maar was dat nou te danken aan Asscher of aan de immens populaire Frans Timmermans? Asscher was vooral de man die met de hulp van een reclamegoeroe zijn partij weer op de rails probeerde te krijgen. Een man die graag in het rijtje Willem Drees, Joop den Uyl en Wim Kok was geëindigd, maar zich vaker gedroeg als burgemeester in oorlogstijd: meebuigen tot er van je geloofwaardigheid weinig over is.

Wilfred Scholten volgde Asscher terwijl hij de afgelopen vier jaar vergeefs een sociaaldemocratische comeback in de steigers zette. Hij leerde als geen ander de persoon achter de politicus kennen. Scholten sprak ook met mensen binnen en buiten de PvdA. Zijn ervaringen tekende hij op in het boek Lodewijk: De val van een politiek talent, dat voor Asschers aftreden een minder pessimistische ondertitel leek te krijgen; Lodewijk, portret van een stoïcijns optimist.

Doe mee!
Op 20 mei 2021 organiseert de Public Affairs Academie een unieke online boekbespreking waarin we in gesprek gaan met Wilfred Scholten. Wie is Asscher? Slim of gewiekst? Wat waren zijn drijfveren als politicus? Was Asscher een echte debater of een technocraat? Gaan we hem ooit nog terugzien in de politiek? Deze en meer vragen staan centraal tijdens dit mooie event. En uiteraard kan jij óók al je vragen stellen aan Wilfred!

Aanmelden en meer informatie
Je kunt je aanmelden via het onderstaande formulier. Na afloop van het event ontvang je het boek thuisgestuurd. Deelname inclusief het boek kost €35,- (exclusief BTW). Vragen? Neem contact met ons op!

Over de auteur
Wilfred Scholten (1964) is politicoloog en politiek journalist. Hij won in 2013 de Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek voor zijn boek Mooie Barend, over oud-premier Barend Biesheuvel. Op dit werk promoveerde hij ook aan de Vrije Universiteit. Wilfred is onder andere actief als debatleider, dagvoorzitter en moderator. Onlangs was Wilfred te gast in onze podcast. Gemist? Je kunt deze en al onze andere podcasts hier terugluisteren.

[contact-form-7 id=”4189″ title=”Aanmeldformulier | Online boekbespreking Lodewijk”]