EVENT AGENDA

Lobbyen in de Europese Unie

Retourtje Brussel – Den Haag
Duurzaamheid, landbouw, onderzoek & innovatie. Het is slechts een greep uit de vele onderwerpen waar de Europese Unie dagelijks haar stempel op drukt. De EU is echter vrij groot, dus wie drukt eigenlijk zijn of haar stempel, en waar dan? Hoe positioneer je Europa binnen je organisatie? En andersom: hoe zet je je organisatie in Europa op de kaart? Om deze vragen te beantwoorden neemt de Public Affairs Academie je op 19 november graag mee naar de wereld van belangenbehartiging op EU-niveau in onze masterclass Lobbyen in de Europese Unie. Na de verkiezingen van eind mei hebben de nieuwgekozen Europese Parlementsleden het stokje van hun voorgangers overgenomen. Hét moment om toenadering te zoeken dus!

De interactieve middag wordt verzorgd door Dr. Mendeltje van Keulen, lector (praktijkprofessor) aan de Haagse Hogeschool. Mendeltje observeert een aantal hardnekkige problemen in de EU: taal, timing, tunnelvisie en een taboe op terugkijken. Veel professionals lopen daar tegenaan bij issues met een EU-dimensie, of het nu gaat om innovatiefondsen, participatietrajecten, subsidies voor samenwerking of het vormgeven of uitvoeren van EU-wetgeving.

Opzet
Allereerst behandelen we in vogelvlucht de belangrijkste EU-instituties, de positie van Nederland en de belangrijkste ingangen tot invloed. Vervolgens bespreekt Mendeltje aan de hand van veel praktijkvoorbeelden de vele valkuilen en kansen die komen kijken bij jouw Europese lobby. Maar we gaan ook aan de slag met jouw issue in Europa; Mendeltje laat je op interactieve wijze zien hoe je de hardnekkige Europese problemen te lijft kunt gaan. En je ontvangt haar nieuwe boek ‘Verkeer(d) verbonden: Nederlands Europabeleid in de praktijk’.

Datum en locatie
Deze masterclass vindt plaats op dinsdag 19 november van 13.00 tot 16.00 uur (inloop vanaf 12.45 uur) bij de Public Affairs Academie, Benoordenhoutseweg 88 in Den Haag.

Aanmelden en meer informatie
De kosten voor de masterclass bedragen €250,- (exclusief BTW). Bij meerdere aanmeldingen vanuit je organisatie ontvang je vanaf de tweede aanmelding 20% korting. Je kunt je voor de masterclass aanmelden via het onderstaande aanmeldformulier. Voor meer informatie kun je vanzelfsprekend contact met ons opnemen via 070-3242765 of info@pa-academie.nl.