Lezen met de schrijver | Joris Backer

Ben je ook nieuwsgierig naar de recente politieke ontwikkelingen in Nederland en wil je meer begrijpen van de discussie rond de rechtstaat en de democratie? Dan hebben we voor jou een buitenkans: een exclusieve leeservaring met de auteur van het boek "Over de democratie in Nederland", oud-Eerste Kamerlid Joris Backer.
 • Krijg een unieke leeservaring met duiding van oud-Eerste Kamerlid Joris Backer
 • Verken de verschillende perspectieven op democratie in interactieve discussies
 • Deel jouw gedachten en ga in gesprek met de auteur en andere deelnemers

donderdag 4 april 2024

17:00 - 18:30
Benoordenhoutseweg 88, Den Haag
€85
(Drie sessies. Prijs per persoon, exclusief BTW, inclusief boek 'Over de democratie in Nederland')
Contact
 • Al meer dan 10 jaar ervaring
 • Meer dan 1.000 deelnemers per jaar
 • Trainers uit wetenschap en praktijk

Lezen met de schrijver | Joris Backer

Na decennia van emancipatie, groeiende welvaart en relatieve politieke rust, verdelen kwesties als klimaatverandering, stikstof en migratie onze samenleving nu tot op het bot. De toeslagenaffaire en de gaskwestie schaadden bovendien het vertrouwen in de politiek. Graaft onze democratie zijn eigen graf?  Op zoek naar antwoorden maakt Joris Backer een denkbeeldige reis door de Nederlandse democratie met de negentiende-eeuwse politicus en denker Alexis de Tocqueville als zijn gids

Het resultaat is een unieke blik op de Nederlandse democratie, haar uitdagingen en haar toekomst. Daarin staan deugdzaam handelen van burgers, rolmodellen, politici centraal: in de zeven deugden van de democratie die de auteur ontwikkelde blijken houding en gedrag van doorslaggevende betekenis te zijn. Tijdens discussiesessie zullen we niet alleen dieper ingaan op de inhoud van het boek, maar ook de actualiteit bespreken en onze eigen inzichten delen.

Joris Backer (1953) was van 2011 tot 2023 lid van de Eerste Kamer. Hij was voorzitter van de mr. Hans van Mierlo Stichting en lid van het landelijk bestuur van D66. Nu is hij actief als adviseur, toezichthouder en schrijver.

Wat kun je verwachten tijdens deze bijeenkomsten?

 1. Diepgaande reflecties: We zullen de belangrijkste thema’s uit het boek bespreken, soms door inzichten van Tocqueville in historisch perspectief te plaatsen en te bespreken hoe deze zich verhouden tot de huidige politieke en maatschappelijke context in Nederland.
 2. Interactieve discussies: Samen met Joris Backer zullen we de verschillende perspectieven op democratie verkennen en bespreken welke lessen we kunnen trekken uit het verleden.
 3. Ruimte voor jouw stem: Jouw visie op politiek en maatschappij is van onschatbare waarde. Tijdens deze bijeenkomsten krijg je volop de gelegenheid om je gedachten te delen en in gesprek te gaan met de auteur en andere deelnemers.

DATA

De bijeenkomsten vinden plaats in drie sessies van elk 1.5 uur, waarin we een diepgaande duik nemen in de wereld van de Nederlandse democratie. De drie data zijn:

 • Donderdag 4 april: 17:00 – 18:30
 • Dinsdag 16 april: 17:00 – 18:30
 • Donderdag 18 april: 17:00 – 18:30

Deelnemers ontvangen natuurlijk het boek!

Voor wie

Of je nu een politiek geïnteresseerde professional bent, een betrokken burger of gewoon nieuwsgierig naar het onderwerp, deze leeservaring zal je ongetwijfeld verrijken. Mis deze unieke kans niet om samen met Joris Backer de betekenis van democratie te verkennen en te verdiepen.

Joris Backer - Schrijver

Heb je vragen over 'Lezen met de schrijver'? Onze programma-manager helpt je graag verder!

Neem contact op

donderdag 4 april 2024

17:00 - 18:30
Benoordenhoutseweg 88, Den Haag
€85
(Drie sessies. Prijs per persoon, exclusief BTW, inclusief boek 'Over de democratie in Nederland')
Contact