EVENT AGENDA

24-uurssessie | Public affairs: wetenschap en praktijk

Public affairs, technologische innovaties en maatschappelijke uitdagingen

Nieuw! In samenwerking met de Universiteit Twente organiseert de Public Affairs Academie op 6 en 7 december 2021 een unieke 24-uurssessie ‘Public affairs, technologische innovaties en maatschappelijke uitdagingen’. Topwetenschappers van de Universiteit Twente, ervaren praktijkprofessionals en inspirerende gastsprekers staan garant voor een prachtige ervaring.

In 24 uur verken je samen met andere ervaren public affairs professionals de uitdagingen van public affairs op het terrein van innovaties en maatschappelijke uitdagingen, en technieken die je kunt inzetten om te overtuigen. Vanuit verschillende inhoudelijke en wetenschappelijk perspectieven en vooral op interactieve wijze verkennen we kansen en drempels. Dit mag je niet missen!

Tijdens deze 24-uurse masterclass brengen de Universiteit Twente en de Public Affairs Academie wetenschap en praktijk samen op gebied van public affairs, communicatie, psychologie en technologische ontwikkelingen. Dit unieke programma wordt georganiseerd door de vakgroepen Communicatiewetenschap en Bestuurskunde van de Faculty of Behavioural, Management and Social Sciences (BMS) van de Universiteit Twente in samenwerking met de Public Affairs Academie.

Opzet

Tijdens de 24-uurssessie staat halen en brengen centraal. Vakexperts en ervaren professionals delen hun (praktijk)kennis, maar onderlinge discussie en intervisie heeft eveneens een belangrijke rol in dit verdiepingsprogramma. Voorafgaand aan de 24-uurssessie houden we een intakegesprek waarin we de specifieke leerdoelen per deelnemer scherpstellen. Deze doelen verwerken we in het programma en nemen we mee in de verschillende sessies. Het daadwerkelijke programma begint op de maandag om 13.00 uur en eindigt 24 uur later, eveneens om 13.00 uur op de dinsdag. We starten op de eerste dag met een kennismakingslunch. Tijdens de 24-uurssessie zijn er  verschillende werkvormen: paneldiscussies, groepsgesprekken, lezingen, een avondprogramma in een wat informelere setting met een kroegcollege en een Campus College Tour maken allemaal onderdeel uit van het programma. We overnachten nabij de campus van de Universiteit Twente.

Programma

Zowel wetenschappers als professionals uit de praktijk actief op het snijvlak tussen technologie en public affairs zullen hun kennis en ervaringen delen. Het programma is hieronder toegelicht; de komende weken vullen we het schema aan met de laatste sprekers.

Activiteit Docent(en)/spreker(s)
Aankomst Kennismakingslunch
Dag 1
Middagdeel I
Public affairs in de praktijk
Onder begeleiding van Marielle van Oort delen ervaren praktijkprofessionals in deze sessie hoe public affairs er in hun organisatie uitziet. Welke dilemma’s komen zij tegen?
Een panel van professionals uit de praktijk die zelf ervaren hoe complex het verband tussen technologische innovaties en maatschappelijke uitdagingen kan zijn.

De sprekers in dit panel zijn actief in de volgende terreinen:

 • Energie en klimaat
 • Zorg
 • Innovatie
Dag 1
Middagdeel II
Public affairs in multidisciplinair perspectief
Topwetenschappers delen vanuit hun eigen perspectief wat hun discipline te zeggen heeft over public affairs en beïnvloeding. De sprekers uit Middagdeel I blijven tijdens deze sessie aanwezig als panel.
Prof. Dr. René Torenvlied (hoogleraar bestuurskunde) & Dr. Ringo Ossewaarde (universitair hoofddocent sociologie)

Dr. Henk Stoorvogel (gastdocent communicatiewetenschap)

Dr. Ir. Peter de Vries (universitair docent psychologie)

Panel uit Middagdeel I

Diner
Dag 1
Avonddeel
Kroegcollege
Stakeholdersdialoog en public affairs
Dr. Sikke Jansma (universitair docent communicatiewetenschap)

Dr. Jordy Gosselt (universitair hoofddocent communicatiewetenschap)

Overnachting
Dag 2
Ochtenddeel
Campus College Tour
Een tour langs verschillende locaties op de Universiteit Twente waarin we de public affairs-aspecten voor verschillende technologische innovaties, die een grote impact kunnen hebben op de samenleving, verkennen en bespreken. De deelnemers gaan hierbij ook zelf aan de slag.
Met o.a.:

IJsbrand Haagsma (Special Envoy for Public Affairs, Universiteit Twente)

Novel-T

Dag 2
Afsluiting
Afsluitingslunch
“Regiolobby in politiek Den Haag – casus Twente”
Hans Verbeek (senior adviseur public affairs bij Twente Board)

 

Thema’s

In de 24-uurssessie staat het brede thema ‘public affairs en technologische innovaties’ centraal. De onderwerpen die in deze masterclass aan de orde komen bevinden zich op het snijvlak van public affairs, communicatie, de inbedding van innovatie en de toenemende complexiteit van het politiek-maatschappelijke krachtenveld. Thema’s die onder andere aan bod komen:

 • Public affairs in multidisciplinair perspectief: wat kunnen we leren van  bestuurskunde, communicatiewetenschap en psychologie? Wetenschappers gaan dieper in op vraagstukken als:
  • Hoe speelt big data een rol bij beleid en hoe gaan we daarmee om?
  • Welke rol spelen onbewuste processen  bij besluitvorming en hoe kunnen we die beïnvloeden?
  • Hoe kun je spreken met overtuiging en impact?
 • Stakeholdersinteractie bij maatschappelijke uitdagingen en technologische transities
 • Een nieuw perspectief op public affairs en de rol van de professional: hoe ziet de PA-adviseur van de toekomst eruit?
 • Het ‘landen’ van innovaties in de politiek-maatschappelijke realiteit
 • Adviseren en opereren in complexe krachtenvelden
Doelgroep

Deze 24-uurssessie is bij uitstek voor jou geschikt als je:

 • een public affairs-professional bent met minstens 3 jaar ervaring in het vakgebied;
 • interesse hebt in technologische ontwikkelingen en maatschappelijke uitdagingen en de impact hiervan op public affairs;
 • benieuwd bent naar de verschillende factoren die van invloed zijn op de keuzes die mensen maken;
 • inspiratie zoekt maar ook hongerig bent naar nieuwe kennis en geïnteresseerd bent in intervisie met andere ervaren public affairs professionals; en
 • je 24 uur lang wilt afzonderen van de dagelijkse werkelijkheid en je een verdiepingsslag wilt maken in public affairs
Datum en locatie

Deze 24-uurssessie vindt plaats op maandag 6 en dinsdag 7 december 2021. We beginnen op de maandag om 13.00 uur en sluiten op de dinsdag af op hetzelfde tijdstip. Het programma vindt in zijn geheel plaats op verschillende locaties van de Universiteit Twente in Enschede. Ook de overnachting vindt plaats nabij de campus van de Universiteit Twente.

Aanmelden en meer informatie

Je kunt je aanmelden voor de 24-uurssessie of meer informatie opvragen via het onderstaande formulier. Wees er wel snel bij, want het maximum aantal deelnemers is 15. De kosten voor deelname aan dit unieke programma bedragen €1.900,-. Dit bedrag is exclusief BTW, maar inclusief de hotelovernachting, maaltijden en literatuur. In geval van vragen kun je ook gerust contact met ons opnemen.

[contact-form-7 id=”4967″ title=”Responsief aanmeldformulier | 24 uurssessie met UT (oktober 2021)”]