Terug naar homepage

Publicaties

Bij de Public Affairs Academie brengen we ook regelmatig publicaties uit op gebied van public affairs, belangenbehartiging en lobby. Hierin gaan we op toegankelijke wijze in op allerlei actuele onderwerpen. Veel leesplezier!

 

Nieuw! Digitale publicatie ‘Begroting Basics: wat u moet weten om de rijksbegroting te begrijpen en te beïnvloeden’

Met het oog op Prinsjesdag presenteert de PA-academie een gratis pdf-handleiding getiteld ‘Begroting Basics: wat u moet weten om de rijksbegroting te begrijpen en te beïnvloeden’. Hierin wordt beschreven hoe u de begrotingen die met Prinsjesdag verschijnen kunt interpreteren, en hoe u uw lobbystrategie eventueel kunt evalueren in de context van het nieuwe politieke jaar. Door middel van een aantal praktische tips en handige stappen wordt u met deze handleiding wegwijs in de begrotingen, en leert u bovendien hoe u invloed kunt uitoefenen op het beleid. Erg nuttig voor aankomende dinsdag!
‘Begroting basics: wat u moet weten om de rijksbegroting te begrijpen en te beïnvloeden’

 

Nieuwe publicatie: ‘De gemeente als partner – Samenwerken om lokale idealen te realiseren’

publicatie gemeenteGemeenteland is in de afgelopen jaren flink opgeschud. De decentralisaties en fusies zorgen ervoor dat de lokale politiek steeds belangrijker is geworden. Kansen voor belangenbehartigers dus! In deze nieuwe publicatie laten wij u zien hoe u als partner van de gemeente, lokale idealen kunt realiseren. Want bij wie moet u zijn in de gemeente? Wanneer spreekt de gemeenteraad over de onderwerpen die u belangrijk vindt en hoe krijgt u uw onderwerp op de agenda? Naar wat voor input zijn ambtenaren op zoek én hoe enthousiasmeert u de gemeente voor uw initiatief? Kortom, hoe kunt u uw belang in uw gemeente goed vertegenwoordigen? In de nieuwe  publicatie van de PA-academie en Van Oort & Van Oort bieden wij u antwoorden op deze vragen, inspiratie én praktische tips waarmee u uw invloed in de gemeente kunt vergroten.
De publicatie ‘De gemeente als partner’ is de derde in een reeks van publicaties die de PA-academie en Van Oort & Van Oort uitbrengen over verschillende domeinen op het gebied van public affairs en belangenbehartiging. U kunt het boekje gratis opvragen via dit formulier! Bij aantallen boven de 5 stuks zullen verzendkosten in rekening worden gebracht.
Ook is de PA-academie in gesprek gegaan met Rien Fraanje, secretaris-directeur van de Raad voor het openbaar bestuur (ROB) en Floris Schoonderwoerd, wethouder en locoburgemeester van de gemeente Kaag en Braassem. Zij geven hun visie op nieuwe politiek in de gemeente waarin nieuwe akkoorden en actieve betrokkenheid van inwoners centraal staan. Nieuwe politiek met nieuwe kansen voor belangenbehartigers! Het resultaat kunt u beluisteren via de vierde aflevering van de PA-podcast ‘Nieuwe Politiek in het Gemeentehuis’.

 

Publicatie: ‘Poldermodel next level’

cover Polderen

Ook tijdens Rutte-III zal het poldermodel van grote politieke kracht blijven. Het regeerakkoord kondigt o.a. een nationaal klimaatakkoord, een preventieakkoord, een medisch-specialistische akkoord en een sport akkoord aan.  Meepraten in de polder betekent: kansen om beleid te beïnvloeden, maar ook een verhoogd afbreukrisico. Maar wat betekent dit voor belangenbehartigers? Begrijpen hoe de polder anno 2017 werkt is onmisbare kennis voor public affairs professionals in Nederland. Daarom presenteren de PA-academie en Van Oort & Van Oort de publicatie ‘Poldermodel next level’.
Het onderzoek ‘Poldermodel next level’ is de tweede in een reeks van publicaties die de PA-academie en Van Oort & Van Oort uitbrengen over verschillende domeinen op het gebied van public affairs en belangenbehartiging. U kunt het boekje gratis opvragen via dit formulier! Bij aantallen boven de 5 stuks zullen verzendkosten in rekening worden gebracht.
Ook is de PA-academie in gesprek gegaan met ervaren polderaars. Het resultaat kunt u beluisteren via de tweede aflevering van de PA-podcast: ‘Public affairs in de Polder’ waarin we o.a. in gesprek gaan met polderaars Alexander Rinooy Kan (Eerste Kamerlid en hoogleraar), Patrick Fey (CNV) en Frank Bluiminck (VGN).

 

Publicatie: ‘Op eigen initiatief’

De initiatiefnota is door Tweede Kamerleden ontdekt als instrument om een onderwerp op de politieke agenda te krijgen. De laatste jaren vertoont het aantal ingediende initiatiefnota’s een sterke stijging: van 3 in 2011 naar 27 in 2014. In totaal verschenen er vanaf 2004 tot Prinsjesdag 2015 76 initiatiefnota’s. Uit het onderzoek blijkt dat er tot Prinsjesdag 2015 in totaal 76 initiatiefnota’s zijn ingediend. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen mag zich ondertussen de ‘koningin van de initiatiefnota’ noemen. Zij produceerde in de onderzochte periode zes initiatiefnota’s, waarvan vijf als eerste indiener. De PvdA is de partij met de meeste initiatiefnota’s: 26, waarvan 20 als eerste indiener.Vanzelfsprekend is de initiatiefnota primair een instrument van de Kamerleden zelf. Toch kan het voor belangenbehartigers nuttig zijn om suggesties of informatie aan te dragen voor een initiatiefnota waaraan een Kamerlid werkt. Kamerleden staan hier in principe voor open, al zal de mate waarin van persoon tot persoon verschillen. Deze onderzoeksbevindingen worden in grote lijnen bevestigd in interviews met de Kamerleden Anne Mulder (VVD) en Pieter Omtzigt (CDA).
Het onderzoek ‘Op eigen initiatief; Initiatiefnota’s en burgerinitiatieven op de agenda van de Tweede Kamer’ is de eerste in een reeks van publicaties die de PA-academie en Van Oort & Van Oort de komende jaren gaan uitbrengen over verschillende domeinen op het gebied van public affairs en belangenbehartiging. Het eerste onderzoek gaat over initiatiefnota’s en burgerinitiatieven. Het boekje informeert u over de kracht van initiatiefnota’s en van burgerinitiatieven om uw belang te agenderen. U kunt uw bestelling doorgeven via dit formulier. De publicatie kost €7,50 (ex. btw) en u ontvangt de factuur bij het boekje. 

Publicaties van de PA-academie: Op Eigen Initiatief

Privacyverklaring PA-academie.