Beste lezer,

Morgen begint het kerstreces! Tijd om terug te kijken op een interessant jaar en vooruit te blikken op een al even boeiend 2019. Want met Provinciale Statenverkiezingen, een nieuwe Eerste Kamer, de verkiezing van het Europees Parlement en de gevolgen van een al dan niet naderende Brexit staat er ook in het nieuwe jaar veel spannends op de politieke agenda. En voor ons is dit een goede gelegenheid om mooie plannen te maken voor het aanbod van 2019!

De kerstperiode is echter ook een mooie tijd om bij het haardvuur boeken te lezen, interessante series of docu’s te bekijken of naar podcasts te luisteren. Daarom beginnen we deze kerstnieuwsbrief met een selectie (politieke) boeken die we voor je gelezen en gerecenseerd hebben. Met bekende werken van afgelopen jaar zoals ‘Becoming’ van Michelle Obama en ‘Fear: Trump in the White House’ van Bob Woodward. Maar ook met boeken die je misschien niet zo snel bent tegengekomen, zoals ‘Triomf van de angst’ van Dominique Moïsi en de ‘Anti-memoires’ van voormalig EU-Raadsvoorzitter Herman van Rompuy.

pexels-photo-704218 (1)

We nemen ook andere aanraders voor je door, zoals de interessante IDFA-documentaire over het onderzoekscollectief Bellingcat en de (voormalige) hitserie ‘House of Cards’.

Ten slotte lopen we kort enkele activiteiten langs die we in 2019 op het programma van de PA-academie hebben staan. Zo kun je de vierdaagse masterclass Public Affairs & Lobby of de workshop gesprekstechnieken ‘Wat je zegt ben je zelf…’ bijvoorbeeld alvast in je agenda zetten.

Voor nu wens ik je mooie kerstdagen, alvast een gelukkig nieuwjaar en natuurlijk veel lees-, kijk-, en luisterplezier! Graag tot ziens in 2019!

Met vriendelijke groeten,

Marielle van Oort
Directeur PA-academie

 


 

Boeken voor onder de kerstboom

Kerst
We beginnen deze nieuwsbrief met een selectie boeken die wij opvallend of interessant vonden in 2018. Fijn voor in de luie stoel bij het haardvuur deze winter!

 

Becoming van Michelle Obama

Michelle Robinson, tegenwoordig beter bekend als Michelle Obama of de voormalige First Lady van de VS, laat in haar biografie zien dat zij meer is dan ‘de vrouw van’. Waar de lezer wellicht vooral hoopt op inside information over Barack Obama, word die verrast met een bijzonder interessant levensverhaal dat op zichzelf staat en een vuistdikke biografie volledig rechtvaardigt.
Michelle Obama
Michelle Obama legt in het boek de nadruk op normen en waarden, en de rol die ze spelen in haar leven. Natuurlijk komt haar achtergrond aan bod, en de impact die haar sociale klim op haar heeft gehad. Afkomstig uit een overwegend zwarte buurt in Chicago, bereikt zij de beste universiteiten van de VS en uiteindelijk zelfs het Witte Huis. De balans tussen haar rol als First Lady en haar inzet voor diversiteit en emancipatie is soms best lastig. Een fijn aspect aan het boek is de gezonde dosis zelfspot die Michelle Obama tentoonstelt, en de openhartige passages over de problemen met zwangerschap die zij en Barack meemaakten. Lees de rest van deze recensie op onze Facebookpagina!

 

 

 

Triomf van de angst van Dominique Moïsi

Waarom zijn series als Game of Thrones, Homeland en House of Cards zo mateloos populair? Politiek filosoof Dominique Moïsi, bekend van een eerder boek genaamd De geopolitiek van emotie, stelt dat series ons inzicht geven in de geopolitieke verhoudingen in de wereld. Wellicht zijn dit soort series zelfs in staat geopolitieke ontwikkelingen te voorspellen. Volgens Moïsi is dit bovendien na 11 september 2001 radicaal veranderd: sindsdien weerspiegelen series onze ergste angsten.
MoisiDe slogan “Winter is coming” uit Game of Thrones heeft een cultstatus gekregen, niet omdat deze grappig is maar omdat onze diepste vrees voor een steeds chaotischer en engere wereld erin besloten ligt. Niet geheel toevallig zijn veel bekende series van Amerikaanse makelij. In Moïsi’s ogen is Amerika ongeëvenaard op het gebied van soft power, de macht van cultuur. Daarnaast beschikt het land over een uitstekend vermogen tot zelfkritiek, iets wat in series van Breaking Bad tot House of Cards wordt geleverd.
En wie verder kijkt, kan ook daadwerkelijk één school uit de politieke wetenschappen onderscheiden in series. Game of Thrones is bewust of onbewust gebaseerd op de zogenaamde realistische school: een ieder strijdt voor het eigen hachje, staten concurreren elkaar en de sterkste overwint. Dit recht van de sterksten komt ook in House of Cards duidelijk naar voren, en toont en passant alle perversiteiten van het Amerikaanse politieke stelsel aan. De tegenhanger van het realisme – het liberalisme – lijkt de aandacht van televisieschrijvers nog niet te hebben getrokken, want die visie is waarschijnlijk te optimistisch. Jammer, aldus Moïsi.

Moïsi geeft – op basis van andere auteurs – ook enkele voorbeelden van hoe series op de werkelijkheid lijken. Hij vergelijkt bijvoorbeeld een aantal landen in het Midden-Oosten met de fictieve koninkrijken en families in Game of Thrones. Dit is een vrij voor de hand liggend voorbeeld en gaat niet echt de diepte in zoals zijn algemene analyse over de verhouding tussen series en de geopolitieke werkelijkheid dat wel doet. Desalniettemin is het een leuk en toegankelijk boekje voor zowel de liefhebber van internationale politiek als series.

 

Heilig middelen van Michel van Eeten

Hoogleraar Cybersecurity Michel van Eeten, schrijver van het geprezen Tegennatuur, heeft een nieuwe roman uitgebracht: Heilige middelen. In het boek volgen we Ludo Mueller, een ambtenaar die Kamervragen beantwoordt voor een staatssecretaris; of in Muellers eigen woorden: “een verwerker van politiek afval”.
VanEeten
Mueller geloof niet in de liefde. En een gezin kan al helemaal niet gebouwd worden op zoiets “nauwelijks levensvatbaar” als liefde. Voor Mueller moet alles nut hebben, en hij ziet zowel zijn werk als zijn gezinsleven meer als een plicht dan als iets waar hij écht voldoening uit haalt. Als op een dag een collega opeens stopt met werken, haar gezin verlaat en verhuist naar de hippe Amsterdamse Pijp, raakt Mueller totaal van slag. Hoe kan het dat nut totaal niet belangrijk is voor haar?

De steeds cynischer wordende Mueller begint zelf ook te overwegen of hij zijn baan moet opzeggen en zijn gezin moet verlaten. Hij veracht de actie van zijn collega, maar ziet haar ook als een voorbeeld van hoe hij échte vrijheid kan bereiken door alleen te doen waar hij zin in heeft.

In de rest van het boek ontplooit deze situatie zich meer en meer. Volgt Mueller het pad van zijn ex-collega? Of blijft hij zijn werkgever en gezin trouw? Legt hij zich uiteindelijk neer bij het alledaagse? Heilige middelen is een mooi boek vol cynische humor en heerlijke ongemakkelijkheid. De plotseling veranderende dynamiek in Muellers bureaucratische werk en vastgeroeste gezinsleven maken dit humoristische boek tot het einde fijn om te lezen.

 

Anti-memoires van Herman van Rompuy

VanRompuyIn Nederland kennen we Herman van Rompuy vooral als de eerste Voorzitter van de Europese Raad, ofwel de ‘President’ van de Europese Unie. Voordat hij van 2010 tot 2014 deze functie bekleedde had hij er in België echter ook al een politieke carrière opzitten. Zo was hij sinds de jaren ’90 namens de christendemocratische CD&V minister, vicepremier en zelfs even premier van onze zuiderburen.

In zijn recente boek Anti-Memoires gaat Van Rompuy vooral opzoek naar zichzelf. In een rits korte hoofdstukken, sterk variërend van onderwerp, neemt hij de lezer in prachtig Vlaams mee in de zoektocht naar wie hij eigenlijk is als persoon. Daarbij bespreekt hij vanzelfsprekend anekdotes en wijsheden die bij zijn werk naar voren kwamen, maar ook persoonlijke ervaringen zoals de geboorte van zijn kinderen. Lees verder op onze Facebookpagina!

 

 

 


Fear: Trump in the White House van Bob Woodward

Pulitzer Prize-winnaar Bob Woodward is terug. De man die als journalist van Washington Post samen met Carl Bernstein het Watergateschandaal ontdekte en zo bijdroeg aan het aftreden van President Nixon, maakt met Fear: Trump in the White House behoorlijk wat tongen los.
Fear2
Het zal wellicht niet als een verrassing komen, maar in het boek zet Woodward Donald Trump neer als een lompe, onvriendelijke en liegende man. Trumps voortdurende en steeds terugkerende botsingen met de wettelijke beperkingen van zijn baan vormen een duidelijke rode draad in het verhaal.

In veel opzichten schetst het boek een totaal ander plaatje dan wat we gewend zijn van andere presidentschappen. Er is weinig plek voor de “gebruikelijke” intriges die zich afspelen in het hart van de macht. Dit komt voornamelijk door het feit dat de krankzinnige wereld van The Donald zich in een totaal ander universum lijkt te begeven. Desalniettemin beschrijft Woodward de soms bizarre gebeurtenissen met veel nuchterheid en aandacht voor feiten, wat het leesplezier ten goede komt. Lees verder op onze Facebookpagina!

 

 

Persoonlijke herinneringen van Ruud Lubbers

lubbersAan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 zegt Ruud Lubbers voor de camera dat hij niet zal stemmen op zijn troonopvolger Elco Brinkman maar op ex-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Dit leidt tot één van de grootste verkiezingsnederlagen voor het CDA en voor één van de eerste kabinetten zonder de christendemocraten: Kabinet Kok I, ook wel Paars I. Lubbers zegt zelf dat hij moe en opgebrand was van de jaren regeren. Dit moment voor de camera was één van zijn grootste fouten in zijn leven, aldus Lubbers in zijn autobiografische boek ‘Persoonlijke Herinneringen’. Lees verder op onze
Facebookpagina!

 

 

 

‘Wel positief blijven’ van Rens Raemakers

RaemakersNa de verkiezingen van maart 2017 werd Rens Raemakers, toen 25, geïnstalleerd als jongste Kamerlid. Negen jaar daarvoor kreeg hij echter veel slechter nieuws te verwerken: hij bleek zaadbalkanker te hebben. Na een heftige en intensieve behandeling van twee jaar ging de Limburger verder met studeren en werd hij in 2014 raadslid voor D66 in de gemeente Leudal. Daarna werd hij al gauw opgemerkt door het landelijke partijbestuur en belandde hij vorig jaar dus in de Kamer. Een droom kwam daarmee uit voor Raemakers.
Tijdens zijn ziekte hield Raemakers een dagboek bij, waar hij en schrijfster Mérie van der Rijt het gedetailleerde verhaal op baseren. Het is een heftig verhaal, waarin Raemakers beschrijft hoe hij omging met tegenslagen, pijn en verdriet. Hij vertelt openhartig over de vele operaties, chemokuren en stamceltransplantaties die uiteindelijk zijn leven hebben gered. Lees verder op onze Facebookpagina!

 


Docu, serie en podcast

kerst2

 

 

 

 

 

 

Naast boeken hebben we uiteraard ook andere media gevolgd in 2018. Want wat is het fijn om in je luie stoel te kijken naar een goede docu, een spannende serie of een intrigerende podcast. We hebben er hier even een paar voor je op een rijtje gezet: een documentaire over onderzoekscollectief Bellingcat, het zesde en daarmee laatste seizoen van hitserie House of Cards en een podcastserie over de kleurrijke Amerikaanse senator Jeff Flake.

 

Bellingcat: Truth in a Post-Truth World

Door de opkomst van het internet en vooral van social media ligt de macht van de pers niet langer (alleen) bij grote mediabedrijven, maar bij mensen zoals jij en ik. In die geest richtte de Brit Eliot Higgins het onderzoekscollectief Bellingcat op. Nadat hij er in 2014 op basis van een YouTubevideo achter kwam waar ‘Jihadi John’ de Amerikaan James Foley had vermoord, begon hij dit platform voor online open source onderzoek. Met een klein team van voornamelijk vrijwilligers speelde Bellingcat een grote rol bij het MH17-onderzoek, vond het bewijs voor het gebruik van verboden wapens in de Syrische burgeroorlog en identificeerde het zeer gewelddadige rechts-extremisten in Charlottesville.

Bellingcat_logoDe documentaire Truth in a Post-Truth World biedt een prachtig inkijkje achter de schermen bij Bellingcat. Het collectief krijgt nauwelijks financiële steun, heeft geen gebouw en bestaat voornamelijk uit thuiswerkende vrijwilligers. De amateuronderzoekers nemen soms enorme risico’s door de waarheid naar buiten te brengen over complexe zaken waar wereldleiders bij betrokken zijn. Het klinkt revolutionair om hen door analyses met open source bronnen als YouTube en Google Earth verantwoording af te laten leggen, maar het tegengestelde is waar. In een wereld waar fake news aan de orde van de dag is, is het stelselmatig verspreiden van de waarheid eigenlijk een broodnodige contrarevolutie. “We have to make sure the truth is out.” Je kunt de documentaire bekijken op NPO Start.

 

House of Cards: het zesde en laatste seizoen

Een recensie die natuurlijk niet in onze nieuwsbrief mag ontbreken: het zesde seizoen van hitserie House of Cards. En die kwam er niet zonder slag of stoot. Na een #MeToo-schandaal rondom hoofdrolspeler Kevin Spacey werd besloten dat hij niet meer zou terugkeren in de rol van president Frank Underwood. Met grote gevolgen voor de serie, die eigenlijk toch wel draaide om de spanningen in de relatie tussen Frank en zijn vrouw Claire, met verve gespeeld door Robin Wright. Aan het begin van het zesde seizoen is Frank Underwood net een maand dood. De vraag die iedereen zich dus stelde bij de aankondiging van het zesde seizoen: kan Claire Underwood de serie in haar eentje dragen?
claire underwoodDe serie start wat verwarrend en schudt dat eigenlijk de rest van het acht afleveringen tellende seizoen niet meer van zich af. Er gebeurt veel, en er gebeuren vooral veel extreme dingen. Niet gek natuurlijk voor een dramaserie, maar af en toe wordt het wel een tikje ongeloofwaardig. Zo ook de verschillende intriges die zich tussen de personages afspelen. De spanningen tussen Claire en Doug, de voormalige rechterhand van Frank Underwood, maken wel veel goed. De spanning komt goed over en dit is eigenlijk de meest interessante relatie dit seizoen. De kijker vraagt zich constant af wie nou eigenlijk aan wiens kant staat. Niet alleen is dat knap gedaan, het is ook passend voor een serie die draait om politieke intriges.

Daarnaast is het interessant om te zien hoe de makers van de serie de eerste vrouwelijke president van de VS neerzetten. Emancipatie speelt dan ook een grote rol in het presidentschap van Claire Underwood. En daar vinden we uiteindelijk de grootste kracht van het zesde seizoen. De worsteling van Claire om het imago van haar man van zich af te zetten en tegelijkertijd een sterk signaal af te geven op het gebied van feminisme maakt de serie zeker de moeite van het kijken waard.

We kunnen dus concluderen dat hoewel de serie nog steeds zeer aan te raden is voor iedereen die geïnteresseerd is in drama en/of Amerikaanse politiek, elke vergelijking met de eerdere seizoenen mank gaat. Daarom zou Claire Underwood eerder een geheel eigen serie verdienen, zonder dat de geest van Frank Underwood door de gangen van het Witte Huis blijft dwalen.

 

Senator Jeff Flake: The Impossible Dream

Jeff Flake is een Amerikaanse politicus die de Republikeinen sinds 2013 namens Arizona vertegenwoordigt in de Senaat. Hij staat bekend als criticus van President Trump, en maakte deel uit van de zogenaamde “Gang of Eight”, een groep senators van beide partijen die in 2013 een immigratiewet door de Senaat kregen. Anti-Trump dus, maar diezelfde Trump is wél populair onder Republikeinse kiezers. Hoe zorg je er dan toch voor dat er Republikeinen op je stemmen in 2018? Blijkbaar vroeg Flake dat zichzelf ook af, en daarom deed hij iets verrassends: hij kondigde in een grote speech aan dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen in 2018. Hij keert dus over een paar weken, begin januari 2019, niet terug in de Senaat.
My Approved Portraits
Einde verhaal, zou je zeggen. Maar twee plotselinge ontwikkelingen, zoals een Democraat die tussentijds werd verkozen in Alabama en het tijdelijke vertrek van de later overleden John McCain, zorgden ervoor dat Flakes stem opeens beslissend was. De Republikeinen hadden namelijk opeens slechts een meerderheid van één stem. Flake werd dus dé aangewezen man om zand in de motor van President Trump te strooien. In de podcast “The Impossible Dream” volgt This American Life de senator in zijn periode als luis in de pels van ‘The Donald’. We krijgen een uniek kijkje achter de schermen en maken mee hoe Flake er een nieuwe migratiewet doorheen probeert te krijgen. Een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in de Amerikaanse politiek! Luister de podcastserie hier.

 

 


 

Interessante artikelen uit 2018

Tradtitiegewijs zetten we ook dit jaar een aantal fijne nieuwsartikelen op een rijtje zodat je ook tijdens de kerstvakantie aan je politieke trekken komt. Begin afgelopen jaar waren er verkiezingen: in maart gingen we naar de stembus voor het verkiezen van nieuwe gemeenteraden. Het CDA bleef, na lokale partijen, de grootste landelijke partij. Dat de lokale politiek erg intrigerend is bleek wel uit een stuk van het NRC, dat maar liefst tien maanden meeliep met de PVV in Almere, waar de partij al 8 jaar actief is.
advertisements-batch-blur-518543
Het politieke jaar leverde ook een aantal interessante interviews op. Zo verscheen er een prachtig en roerend stuk in Vrij Nederland met Binnenhofveteraan Max van Weezel, die in maart te horen kreeg dat hij alvleesklierkanker heeft. Verder verscheen er in de Volkskrant een intrigerend profiel en interview van minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, waarin ze bijvoorbeeld kritisch vaststelt dat Nederland achterloopt op gebied van vrouwenemancipatie. Wie ook kritisch is: Herman Tjeenk Willink. De PvdA-prominent maakt zich ernstig zorgen over de publieke zaak die, in zijn woorden, “uitgehold”, dreigt te worden. Ten slotte presenteerde de Volkskrant aan het einde van dit jaar weer de lijst met de ‘200 invloedrijkste Nederlanders’, met deze editie een nieuwe lijstaanvoerder.

In maart staan de Provinciale Statenverkiezingen op het programma. Zoals vaker doet er ook nu een burgerbeweging mee, dit keer onder de noemer “Code Oranje”. Bij de daarop volgende indirecte verkiezingen voor de Eerste Kamer hebben een aantal oude bekenden zich kandidaat gesteld als lijsttrekker. Zo keert namens GroenLinks Paul Rosenmöller terug in de senaat en wordt Mei Li Vos Eerste Kamer-lijsttrekker voor de PvdA.

Daarnaast zijn er in mei ook Europese verkiezingen. Waarom zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement dit keer wellicht belangrijker dan ooit? The Washington Post heeft hier een interessante kijk van buitenaf op. Nieuw dit keer is de zogenaamde Spitzenkandidat, bedoeld om meer animo te creëren voor de verkiezingen. Nederland levert er alvast twee af: Bas Eickhout wordt mede-Spitzenkandidat voor de Europese Groenen, terwijl Frans Timmermans gaat proberen een topfunctie te veroveren namens de Europese Sociaaldemocraten.

Ten slotte gaan we nog even terug naar de Verenigde Staten. Het zal je niet ontgaan zijn: in november waren er tussentijdse verkiezingen. In deze midterms, die in het algemeen voor een wisselend beeld zorgden, stonden vooral veel vrouwen centraal. Zo werden veel meer vrouwen dan normaal uiteindelijk gekozen en boekten sommigen gigantische overwinningen. Interessante ontwikkelingen dus!


 

Voor in je agenda: vierdaagse masterclass Public Affairs & Lobby en de training gesprekstechnieken ‘Wat je zegt ben je zelf…’

Masterclass PA en lobbyOok in 2019 bieden we bij de PA-academie verschillende activiteiten aan om je belangen nóg beter te kunnen positioneren. In de vierdaagse masterclass Public Afairs & Lobby bieden we je verdieping van je public affairs-kennis. Wil je je lobbyvaardigheden perfectioneren? Optimaal kunnen opkomen voor jóuw belang? Deze masterclass brengt je helemaal up-to-date. Met startmomenten in de winter of in het voorjaar. Kijk hier voor meer informatie.

Maar het is ook belangrijk dat je je thuisvoelt in je eigen verhaal. Hoe laat je je stem zog oed mogelijk horen? Wat zeg je wel en wat zeg je niet? En wat zegt je lichaam zonder dat je het weet? Deze vragen komen aan bod tijdens de interactieve training gesprekstechnieken ‘Wat je zegt ben je zelf…’, gegeven op vier verschillende data. Ervaar zelf de kracht van gesprekstechnieken. Je kunt rekenen op tips, praktijkvoorbeelden en constructieve feedback van minstens vier verschillende trainers. Kijk hier voor meer informatie.

Comments are closed.