EVENT AGENDA

De man achter het boek: Lodewijk Asscher!

Op woensdag 26 juni is het zover: dan gaan we met de Public Affairs Academie in gesprek met PvdA-leider Lodewijk Asscher over zijn nieuwste boek “Opstaan in het Lloyd Hotel”. In het boek beschrijft Asscher zijn indrukwekkende verhaal over vallen en opstaan. Want dat is wat de politieke loopbaan van Asscher tot dusverre karakteriseert. Na een succesvolle periode als populaire wethouder in Amsterdam en deelname aan het kabinet Rutte-III – dat voor het eerst in jaren de rit uitzat – leed de PvdA onder zijn leiding de grootste PvdA-nederlaag ooit. De sociaaldemocraten gingen van 38 naar een schamele 9 zetels.

Ook op persoonlijk vlak kende Asscher in deze periode moeilijke momenten. In oktober 2017 stierf Asschers vriend en steun en toeverlaat, en oud-burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Daarna, in januari 2018, bijna een jaar na de historische verkiezingsnederlaag, overleed zijn vader aan alvleesklierkanker. En in de herfst van 2018 stierf ook oud-premier Wim Kok, met wie Asscher het goed kon vinden op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

Maar Asscher stond op en ging door. Na het verlies van de verkiezingen stond de PvdA begrijpelijkerwijs aan de zijlijn. Asscher bleef zijn functies als demissionair vicepremier en minister uitvoeren, waarna hij begon met leiding geven aan de negenkoppige fractie, die ook wat ondersteunend personeel betreft enorm was uitgedund. De interne kritiek nam toe, maar Asscher zette door. In de peilingen herstelt de partij zich inmiddels gestaag en de partij werd bij de afgelopen Europese Parlementsverkiezingen zelfs de grootste.

Opzet
Genoeg te bespreken dus! Lodewijk Asscher praat op woensdag 26 juni vanaf 15.00 uur bij de Public Affairs Academie over zijn boek. Asscher zal beschrijven waar het idee van zijn boek vandaan kwam, hoe hij met kritiek omging en omgaat, en hoe hij ondanks tegenslagen steeds weer de energie terugvindt om door te gaan. En natuurlijk komt daar altijd de politieke actualiteit bij kijken. Vanzelfsprekend is er ook de mogelijkheid voor vragen vanuit de zaal! We sluiten de middag af met een borrel.