Beter dan House of Cards

30 september 2015 on Blog by vovo

Beter dan House of Cards – maandelijkse blog over de Amerikaanse verkiezingen

Voorverkiezingen voor het presidentschap in de VS betekent dat het kiezerspubliek getrakteerd wordt op een theateruitvoering door een keur aan acteurs. Kandidaten die een ongebreideld enthousiasme hebben voor de publieke zaak; een droom hebben en een betere sameleving willen creëren; die door hun partijen als kroonprins/-prinses naar voren zijn geschoven; zichzelf in een heldenrol willen zien en zij die voor niet altijd duidelijke redenen het toneel op zijn gestruikeld. Voor het publiek is de taak weggelegd de spelers te beoordelen op zaken als leiderschap, vitaliteit, integriteit en scherpzinnigheid. En zeker in deze fase is  het kunnen verwoorden van frustraties en het aanleveren van liefst simpele oplossingen voor complexe vraagstukken essentieel.

Diegenen die hun rol het beste weten uit te voeren krijgen de media-aandacht en populariteitsstemmen die financiële ondersteuning van kiezers met kleine en grote beurzen met zich meebrengt. Dat is weer noodzakelijk om in de schijnwerpers te blijven tot in ieder geval de eerste voorverkiezingen in staten als Iowa en New Hampshire in februari 2016. De afvalrace eindigt dan in een glorieuze dan wel bedroevende verkiezingsuitslag op 8 november wanneer de verkiezingsrust weer enigszins terugkeert.

Tot die tijd zijn we nog in het gezelschap van kandidaten die zowel het potsierlijke en tenenkrommende stuntelwerk verrichten als ook het nodige oratorische vermogen en politiek vakmanschap tentoonspreiden.

20150928 Jan-Willem fotoIk neem u graag mee op een spannende verkiezingsreis de komende maanden.

Jan Willem van Oort

Over de auteur:  Jan Willem woont en werkt inmiddels ruim 20 jaar in Amerika en beschouwt het politiek verkiezingsspel vanuit de Amerikaanse blik met Nederlandse nuchterheid. Maandelijks houdt hij voor de PA-academie een blog bij.

Comments are closed.